divendres, 3 d’abril del 2020

EL MARC SOBANY ENS EXPLICA LA PANDÈMIA DES D'ANDORRA

·         Què t’ha portat a Andorra?

Estem residint a Andorra des de finals del 1996.

·   Quant fa que estàs confinat?

Portem confinats des del 13 de març, un dia abans de la Constitució andorrana.

·  Quines mesures es van prendre?

Les mesures van ser fer una aturada general de l'activitat del país. De l'ordre del 85% de les empreses van aturar-se. La resta ho han fet progressivament. Tan sols resten oberts i amb restriccions d'entrada i horari els comerços d'alimentació, els bancs, les benzineres, farmàcies...i poca cosa més.

·   Com és el dia a dia? Què fas...

Fem teletreball excepte algun dia que hem d’anar físicament a la feina, per exemple quan vàrem haver d’acomiadar als temporers dels hotels per les mesures imposades.

Intentem fer el mateix d'un dia normal però a casa. Estudi/Teletreball de 09:30 a 14:00. Dinem i mirem plegats alguna sèrie. Després llegim una estona i fer abdominals i taules d'exercicis que els preparadors físics del bàsquet ens han fet arribar. Dutxa i sopar. Llavors cadascun busca el seu espai a casa per fer allò que li vingui més de gust.

·  I l’estat d'ànim de la població?

De moment, entre els nostres amics i coneguts l'estat d'ànim és correcte. Vull pensar que mentre les necessitats bàsiques estiguin cobertes no hi haurà massa enrenou. Quan a la gent li comencin a mancar els recursos llavors s'aguditzarà el problema i evidentment l'estat d'ànim pot decaure i molt.

·   Com creus que s’hagués pogut evitar tants morts?

Desconec com s'hagués pogut evitar tantes morts. Crec que ni els mateixos especialistes en matèries similars ho saben. Ha vingut tot molt sobtat i la manca d'informació o l'excés fa més mal que bé.

Aquí, a causa de la dimensió del país es va prendre unes mesures encertades i a temps i així i tot avui, dos d'abril, portem 14 víctimes mortals i 365 positius, però com a tot arreu aquesta xifra oficial és errònia doncs hi ha molts més casos confinats a casa seva encara amb una simptomatologia menys greu i per tant és qüestió de temps que es curin, sobretot quan es tracta de gent jove i mitjana edat.

· Com es veu des d’Andorra les mesures preses a l'estat espanyol?

Espanya no ho fa bé. Des del govern de la Generalitat es va tenir molt més clar des d'un primer moment. Francament molt decebut amb el govern de coalició.