dimecres, 8 d’abril del 2020

L'ÒSCAR TORRES ALSINA ENS EXPLICA LA PANDÈMIA DES D'ALEMANYA

- Quan fa que estàs confinat?
Estem a casa des del 17 de març, fent teletreball. Les setmanes 16 i 17 hem hagut d’agafar vacances (la idea és consumir vacances per quan la situació es normalitzi, poder treballar més eficientment).
A partir de la setmana 17 treballarem jornada reduïda (un 60% de les hores) i el nostre sou també es veurà reduït.
Aquesta mesura l'ha presa la nostra empresa, no és a nivell de país. Té el rerefons que en aquests moments hi ha problemes de liquiditat i han optat per reduir jornada i sous a acomiadar treballadors.
 

- Quines mesures es van prendre?
El confinament és molt similar al de Catalunya, però aquí deixen sortir a donar un tomb, passejar el gos, etc. El que s'ha de fer és respectar els dos metres de distanciament. Restaurants, esdeveniments esportius, etc., tot tancat.
Potser la mesura més aplaudida i que més impacte va tenir, va ser el moment en què la Merkel es va dirigir al poble. Ho va fer abans que el virus s’estengués massivament al país, va parlar molt directament i molt clar. Va explicar la gravetat de la situació i les mesures que s'havien de prendre. La gent va reaccionar molt positivament a aquest moment. Es va passar de la por a entendre el que el govern volia fer i per què. 


- Com és el dia a dia? Què fas... 
Cada matí faig esport a casa,  per sort tinc un petit gimnàs al rebost,  després una dutxa i a treballar des de casa. A la tarda si fa bon temps, fem un pica-pica a la terrassa. Al vespre juguem a la PlayStation  o mirem una peli, sèries, depèn del dia. 😁😁
També estic llegint molt últimament. 😉

- I l'estat d'ànim de la població?
La població va tenir una fase de pànic on van comprar pels descosits. Es van esgotar el paper de vàter, arròs, pasta, etc. Però els supermercats es van poder reomplir de productes i malgrat haver-hi menys varietat, la compra la poden fer sense problemes.
És difícil dir quin és en termes generals l'estat d'ànim del país. La gent compleix les normes en termes generals i intenta passar-ho el millor possible. La gent estan alerta, però sense entrar en un estat de pànic.

- Com creus que s'hagués pogut evitar tants morts?
És impactant sentir el discurs del Bill Gates de 2015 anticipant aquesta situació o veure el documental "Pandèmia" de Netflix que es va publicar el 2019. Hi havia indicis que si un virus d'aquestes característiques sorgia, seria devastador per a la població mundial. Va passar al 1918 i la pesta espanyola es va emportar més vides que la primera i la segona guerra mundial juntes... Personalment, no hi ha excuses, els governs ho han fet molt malament. L'Èbola, el SARS, etc. són malalties víriques dels nostres temps. De la mateixa manera que en una empresa o escola es fan simulacres d'incendis, s'haurien d'haver escrit els protocols que caldria seguir en cas de pandèmia. Això no es va fer i ara ho estem pagant amb víctimes... i no oblidem el nivell d'endeutament nacional que s'està acumulant....

La suspensió del Carnaval a Itàlia, la suspensió de les manifestacions del dia de la Dona a Madrid, aïllar qualsevol persona procedent d’Itàlia, tancar Madrid, etc., era el mínim que s'hauria d'haver fet....

- Com es veu des d'Alemanya les mesures preses a l'estat espanyol?
Aquesta pregunta me l'ha fan molt sovint. Si no és amb el tema del COVID-19 és amb el tema de la independència de Catalunya, etc. Entenc la pregunta, però som una mica ingenus, la veritat. No es parla de les mesures que es prenen a Espanya... os se'n parla poc... Evidentment s'anomena el nombre de morts i el que s'està fent, però.... El virus també afecta Alemanya. L'interès per l'emergència nacional sempre és més gran que per l’emergència internacional. A més Espanya no està fent res que altres països no hagin fet... per tant, se'n parla poc.