dimarts, 31 de març del 2020

INFANTS ACTIUS, UN PROJECTE EDUCATIU EN TEMPS DE CONFINAMENT

4 joves educadores han creat un projecte perquè els infants del Palau d’Anglesola visquin el temps tancats a casa de formar creativa, lúdica i educativa. El seu entusiasme ha permès sumar el claustre de l’escola i una dotzena de docents veïns del municipi.

La Montse, l’Alba, la Laura i la Violant, són joves del Palau d’Anglesola que tenen en comú la passió pels infants. Les quatre han cursat estudis universitaris vinculats amb l’educació i aquest temps de confinament les ha unit per dissenyar una proposta pedagògica pels infants del Palau d’Anglesola. Cadascuna a casa seva i a distància (l’Alba estudia un màster a Costa Rica), han creat una web plena d’activitats lúdiques i alhora educatives. El seu entusiasme ha permès sumar el claustre de l’escola Arnau Berenguer, l’Ajuntament de la vila, i també una dotzena de mestres que treballen en diferents escoles del territori i són veïns del Palau d’Anglesola.

La resposta, excel·lent: 140 nens i nenes inscrits, que reben setmanalment una proposta per realitzar a casa. Per sumar-s’hi cal enviar un correu a infantspalau@gmail.com i les propostes educatives es reben per correu electrònic. També es pot consultar a la web que han creat per l’ocasió: (https://infantspalau.wixsite.com/inici)

Una proposta que té molt en compte la realitat en què vivim i s’articula en projectes setmanals presentats per uns personatges creats per l’ocasió. Aquesta setmana es treballa “com se sent el planeta”, per exemple, i la vinent “la casa”, un espai ben conegut aquests darrers dies. Dins les dinàmiques que proposen hi ha èmfasis per cuidar l’aspecte emocional, important sempre, i més encara en aquests moments, defensen les emprenedores.

L’objectiu principal és fer més amena l'estada a casa dels infants i oferir un acompanyament educatiu durant el període de confinament, sota el lema "Digues i ho oblido, ensenya'm i ho recordo, involucra'm i ho aprenc" de Benjamin Franklin (1706-1790).

Les joves que hi ha al capdavant del projecte són la Laura Sánchez, de 28 anys, graduada en Educació Infantil, que s'encarrega de coordinar l'equip dedicat al Cicle Infantil; la Violant Solé, de 23 anys, mestra d'Educació Primària amb Atenció a la Diversitat i estudiant de màster de Dificultats d’Aprenentatge i Trastorns del Llenguatge i coordinadora de l'equip de Cicle Inicial; la Montse Rodríguez, de 21 anys, que es troba finalitzant el Grau de Pedagogia, encarregada del Cicle Mitjà; i l'Alba Rodríguez, de 28 anys, Màster en Psicopedagogia i pedagoga de professió, coordinadora de l'equip de Cicle Superior.

Des del municipi, l'escola Arnau Berenguer s'ha sumat a la iniciativa, proporcionant el contingut que els infants han estat treballant durant els sis mesos anteriors, per tal que el projecte tingui una correlació amb l'ensenyament que l’alumnat ja han adquirit durant la seva estada a classe aquest curs 2019/20. A més a més, cal destacar la col·laboració d’una colla de docents que treballen en altres centres educatius però que són residents al Palau d’Anglesola. La seva visió permet arrelar les activitats proposades al municipi, generant un autèntic aprenentatge i servei fet des de casa.

Els infants inscrits reben cada dilluns un calendari d'activitats a desenvolupar de dilluns a divendres, relacionades amb una temàtica general que variarà segons la setmana, aquesta parlaran de "com se sent el planeta". Els infants trobaran en el portal cada matí un vídeo o imatge explicativa, i especialment els dilluns un repte que s'haurà d'aconseguir al fi de la setmana. No hi ha franja horària per a realitzar les activitats, tot i que des del voluntariat estan organitzades per a contribuir en la rutina dels infants durant el confinament.
Els usuaris inscrits a la web oficial del projecte (https://infantspalau.wixsite.com/inici) reben un seguiment més personalitzat adaptat al seu cicle, i compten amb el feedback dels voluntaris que compartiran a xarxes (https://www.instagram.com/infantsactius/) vídeos, fotos o els resultats de les seves activitats, a més a més de rebre una felicitació el dia del seu aniversari des de la comunitat, ja que no poden sortir al carrer a celebrar-ho.

Per això compten amb tres personatges de gran rellevància: la Mummy, la Laia i el seu germà Tom. Aquests tres personatges realitzen les activitats igual que els nens i són els encarregats de fer-los-hi arribar totes les novetats de forma telemàtica.
Pel que fa al paper dels pares, des del projecte es busca trobar un suport que serveixi de guia en l'activitat dels infants i que puguin compartir l'experiència plegats, així i tot, els voluntaris han plantejat les activitats i el portal partint des de la visió dels més petits, perquè en siguin ells els protagonistes.
Per a inscripcions al projecte o més informació, a través del correu infantspalau@gmail.com, indicant el nom, el curs escolar i l'aniversari de l'infant.

Si voleu més informació contacteu amb les responsables a través del mail del projecte o trucant a:
Montse Rodríguez: 689 80 06 40
Violant Solé: 660 41 14 93