dissabte, 27 d’abril del 2019

DIADA DE SANT JORDI: BARÇA I CATALUNYA: ELS ORÍGENS D'UNA SIMBIOSI CENTENÀRIA

La Diada de Sant Jordi al Palau va culminar amb una xerrada sobre la vinculació històrica del FC Barcelona amb Catalunya com a país. La conferència, organitzada per la Penya Barcelonista del Palau i amb la col.laboració de l’Ajuntament, ha omplert l’auditori de la Sala d’Actes del Local Sociocultural. 

Els ponents eren per una banda el periodista esportiu, Frederic Porta i, per l’altra, el vicepresident de la Confederació Mundial de Penyes del FCB, Salva Torres, els quals s’han anat alternant en l’ús de la paraula per fer més amena l’exposició oral. 

L’acte ha comptat amb una col.laboració especial en el tram final per part del mateix net del fundador del club, Joan Gamper, que ha ajudat a comprendre la figura humana del seu avi.

I és precisament Joan Gamper com a fundador i sobretot, com a visionari del que en un primer moment només va començar essent un esport practicat per aficionats i que només atreia l’atenció de la burgesia i les elits com a espectadors, qui, segons els conferenciants, a partir d’un moment concret de l’Assemblea de 1908 (on va estar a punt de desaparèixer el club per diferents circumstàncies), va donar un pas endavant per rescatar i fer créixer de manera prestigiosa un club que, tot i portar el nom de la ciutat de Barcelona, de seguida es va veure vinculat amb els diferents processos de construcció nacional de Catalunya, tant en temps favorables com en períodes de guerra i dictadures tot al llarg del segle XX.

Joan Gamper va tenir la idea estratègica d’anar de la mà d’un dels moviments més potents que a principis del segle passat vertebrava el país: el catalanisme polític. Això, juntament amb els seus contactes a nivell internacional, va ajudar a consolidar una espiral d’èxit que va portar a eixamplar la base d’aficionats cap a la classe obrera i a la construcció dels primers estadis de futbol amb certa capacitat com el de les Corts. 
El Barça s’anava forjant com a club esportiu de referència a Europa i, a nivell intern espanyol, de seguida aixecà les suspicàcies dels governadors civils successius que veien amb preocupació les complicitats naturals dels aficionats i de les directives del club amb els fets i la sort de Catalunya com a identitat col·lectiva.

Malgrat els intents d’allunyar el Barça dels fets polítics del segle XX per part dels diferents governs de l’Estat espanyol, la veritat és que mai es va poder arribar a exercir un control efectiu i la història demostra que el FC Barcelona va quedar marcat i impregnat de les vicissituds del procés d’emancipació nacional de Catalunya, agradi o no. 

La xerrada tenia com a objectiu d’explicitar i contextualitzar històricament aquesta vinculació, per a que, a partir de les dades exposades, els presents puguin arribar a entendre, si cap més, perquè a les graderies del Barça s’hi llegeix “més que un club.”