dimecres, 7 de març del 2018

20è PREMI MARIA MERCÈ MARÇAL 2018

El lliurament del 20è Premi de Poesia Maria Mercè Marçal va tenir lloc divendres dia 2 de març en el transcurs d'un acte multitudinari de més de 400 persones al restaurant Resquitx.

El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Joan Trull i Borràs, va inaugurar l'acte després d'unes dolces melodies que interpretaren un guitarrista i una flautista de l'Aula Municipal de Música Pare Ireneu Segarra d'Ivars d'Urgell. 

Trull evocà la figura de la poetessa del Pla, destacà l'aniversari rodó del premi literari, subratllar la rellevància de l'acte -Festa Major Cultural del Pla d'Urgell- i convidar a una reflexió ben escaient pel moment que vivim: "(...) les paraules no són neutres, sense paraules no hi ha diàleg, i el diàleg és una necessitat, avui més que mai".

La Lluïsa Julià, doctora en Filologia Catalana, catedràtica de secundària, presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i autora de nombrosos estudis i publicacions, va glossar la vida de Maria Mercè Marçal, amb qui compartí estudis del gènere literari del segle XX, a banda d'una gran amistat. M. Mercè, filla d'Ivars d'Urgell, de terra endins, independentista, defensora dels drets i de la Pau al món, inicià la seva escriptura als 6 anys, però no és fins als 15 que entra als versos en la seva llengua materna. L'any 69 marxà a estudiar a la ciutat comtal on conegué poetes d'arreu dels Països Catalans i allí fou la seva entrada al món literari i en l'activisme polític i feminista. També va ser cap de llista de PSAM per Lleida. Malgrat que no va obtenir representació va marcar a molts companys del partit. Ella sempre es va mantenir fidel a la seva ideologia, reivindicant especialment la figura de la dona. Es podria definir, doncs, d'activista política, cultural i feminista.

Representants d'institucions, entitats i empreses del territori compartiren la vetllada literària i, també, gastronòmica. Els plats comptaven amb ingredients dels pobles de la rodalia. No hi mancà el formatge palauanglesolí que formà part de les postres. Joves estudiants de l'Institut Terres de Ponent de Mollerussa van llegir els versos premiats al certamen infantil i juvenil Sol del Pla.

La nit va cloure amb la proclamació del guanyador. El jurat (Jordi Pàmias, Jaume Pont, Àngels Marzo, Joan Cornudella i Ramon Rubinat) destacà la qualitat i diversitat estilística de les 62 obres presentades al certamen. El guanyador fou Josep Manel Vidal, veí d'Alcúdia de Crespins, un poble prop de Xàtiva, i mestre de Primària, que presentà l'obra "L'endemà de totes les fosques". El poeta del País Valencià va llegir una poesia del recull qualificat "d'arriscat i diferent" pel jurat. El poemari parla d'amor a partir de 3 personatges: 2 persones que s’estimen i la paraula que ho coordina tot.


Un acte molt proper i càlid, tant en els sons i les paraules de les obres, com en la llum de l'espai. Quilòmetre zero en tots els sentits: visual, sensitiu i també en el gust. Molts llaços grocs entre els assistents. Per això, vint anys després de la seva mort prematura, els versos de la nostra escriptora ressonen amb més força que mai: "A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, / de classe baixa i nació oprimida. / I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel".