dissabte, 8 de juliol del 2017

PASSEJADA PER LES BOTIGUES D'ABANS

La 9a Passejada Cultural del Palau d'Anglesola ha fet un tomb per les botigues del poble que van tenir la porta oberta durant el segle XX. Concretament, botigues de queviures. Aquesta mirada al teixit comercial del nostre passat ens va permetre copsar la quantitat d'establiments que omplien els carrers del nucli antic. Més de trenta botigues que compartien algun denominador comú: una persona emprenedora darrere el taulell que et servia i t'escoltava, t'escoltava i et servia, tot un tarannà, un espai petit on hi havia de tot... Era un autèntic comerç de proximitat abans d'inventar-se aquest concepte!

També ens va permetre entreveure el dinamisme que hi devia haver pels carrers. Ens situàvem en un temps en que, el fet d'anar a comprar, era una acció diària, amb les dones com a úniques protagonistes. Un temps de paperines i venda a granel, les bosses de plàstic eren inexistents, temps d'unces i lliures, de cèntims i pessetes, de venda d'ous per unitats. Tot era menys: menys car, menys oferta de productes, menys presses, menys anònim... I tot era més: més vida als carrers, més comunicació entre els veïns, més confiança entre persones que fins i tot permetia una acte quasi desaparegut com el de fiar, i sobretot... més temps!

Els protagonistes de la Passejada han estat: Cal Blasió, cal Lluís del Pastisser, Bodegas Torres, Ca l'Anita, Cal Sopes de la Plaça, cal Celestino, Cal Vals, Cal Tendenou, Ca la Magdalena, Cal Cinto, Peixateria Segura, Cal Gatxet, Súper Preko, Ca la Mercè de la Casilla, Forn Delfina Tutusaus, Cal Corneli, Cal Perança, Cal Peret del Carnisser, Ca la Grossa, Cal Monet, Cal Pompa, Ca l'Amàlia, Ca la Roja, Ca la Canalera, Ca la Susanna, Cal Ros, Ca la Maria el Sips, Ultramarinos Sebastià Salvia, Cal Gassió, Cal Mílio de la Tonya, Cal Bep del Santos, Cooperativa de Consum Sant Roc.

Per recuperar el regust d'aquells anys, la 9a Passejada Cultural del Palau d'Anglesola va acabar al magatzem modernista de la Cooperativa de Sant Roc, establiment quasi centenari, i els 200 assistents van cloure la vetllada amb pa i vi i sucre. Com abans.

Les passejades culturals ens permeten conèixer el nostre passat recent d'una forma amena. Són un llibre obert d'història, un llibre que es va enriquint amb la participació dels assistents i que ens ajuda a valorar d'on venim i a entendre el que som avui. Un llibre que es va escrivint any rere any i deixa constància escrita i gràfica per les generacions d'avui de demà. Tot plegat, amb l'objectiu de fer poble i estimar més el Palau d'Anglesola.

Enllaç a l'àlbum 9a Passejada Cultural