dissabte, 1 de març del 2014

UN LLIBRE QUE ES POT TACAR

La Dolors Mateu, de Balaguer, ha tornat al Palau mig any després del Vermut Literari, per parlar de la seva passió, la cuina, i presentar el seu recent llibre "La cocina de Dolorss Mateu". L'obra recull 334 receptes, totes amb un format amè, amb trucs i consells per dignificar i valorar la quotidianitat dels fogons. Per això la Dolors l'ha escrit planerament, pensant amb el qui cuinen cada dia per tal que puguin variar una mica i també amb els qui no saben cuinar massa, per tal de facilitar-los l'accés a l'art culinari. De fet la cuinera de la Noguera va començar a posar per escrit les receptes per ensenyar als seus fills com anava això de la cuina, perquè no en tenien pas massa nocions i encara menys, cap pràctica. 

En arribar a la cinquantena la família li va regalar http://blogdecuina.blogspot.com un domini que ha esdevingut un referent del seu àmbit, fins i tot més enllà de la Península. Gràcies a la riquesa d'entrades i a la qualitat i creativitat dels continguts, l'editorial Planeta li va encomanar el llibre que avui ha presentat al Palau d'Anglesola i que, de moment, segueix l'èxit d'acollida del blog, doncs amb només dos mesos ha exhaurit la primera edició. La Dolors no els veu pas en competència aquests formats. Recomana tenir el llibre a la cuina, ben a mà, que es taqui si convé, però que no s'arxivi a la biblioteca de casa. 

La Dolors, que podria estar hores i hores parlant de cuina, té el do de fer ensalivar el públic amb les seves receptes i fa venir ganes d'aventurar-se a provar-les. El receptari inclou des dels plats de la gastronomia catalana de tota la vida, fins a combinacions de l'autora. La gràcia és que totes són receptes possibles, realitzables, amb productes propers i d'un preu raonable. Això sí, totes tenen un punt ben atractiu, el plat entra amb la mirada. L'artista balaguerina és creativa des de la combinació d'ingredients fins a la presentació a taula. 

Pensant en la practicitat el llibre recull, per exemple, si el plat es pot congelar, si es pot cuinar la vigília, com es pot abaratir canviant algun ingredient... Hi ha receptes per fer des de gener a desembre, amb temps d'elaboració diversos, algunes pensades per vegetarians, d'altres per celíacs... Vaja, tot un reguitzell de bons consells per enjogassar-se a la cuina, gaudir elaborant els plats i fer gaudir els comensals.