dijous, 7 de juny del 2018

LA REVISTA AVENÇ, PRESENTS A L'ASSEMBLEA DE LA IL·LUSIÓ

Malgrat els temps que vivim, la Premsa Comarcal resisteix i segueix essent líder d'audiència a Catalunya. Fins i tot, el 2017, ha crescut en capçaleres. Això ho vam comprovar i celebrat a l'Assemblea Ordinària de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal celebrada el dissabte 25 de maig a Riudoms. 

L'assemblea, preparada per l'Om, la revista de Riudoms, té un equip de redacció ben jove i engrescat, que aporta aire fresc a l'entitat. Per això, el president de l'ACPC, l'ha anomenada l'assemblea de la il·lusió.

Després de l'Assemblea va tenir lloc l'11a Convenció de la Premsa Comarcal i Local, en la qual cinc professionals van compartir experiències comunicatives diverses i rellevants. 

Periodisme d'investigació: Rafa Marrasé, periodista de Tarragona, va explicar la viabilitat i dificultat de fer periodisme d'investigació en l'àmbit local i comarcal. Gestiona el blog http://www.portaenrere.cat/ on explica fets contrastats, no opinions. Per això cuida molt les fonts.

Premsa local i la solidaritat. La directora de comunicació del banc de Sang, Aurora Masip, va compartir la seva experiència en l'àmbit de les donacions. A les xarxes tenen cura de les 4 C: els contactes, els continguts, la col·laboració i les converses. Ens va demanar col·laboració per mantenir les 1000 donacions diàries necessàries a Catalunya.

Les xarxes socials. Enric Sierra és subdirector de la Vanguardia. Va explicar que és necessari comptar amb les xarxes socials també a la Premsa Comarcal, una premsa que és més creïble perquè és més propera i més fàcil de contrastar amb la realitat. Hem de veure els seguidors com a part del mitjà.

Això és el futur: explicar la immensa minoria. Finalment, l'escriptor, periodista i guionista Francesc Canosa, va felicitar l'ACPC per la campanya Orgull de ser premsa comarcal. Va recordar, però, que abans de collir orgull cal sembrar-lo. En aquest món on vivim, molta gent no vol pas saber la veritat sinó només que li donin la raó. 
Va subratllar que l'originalitat consisteix a tornar a l'origen i això, en el cas de la premsa local, és seguir fent el que sempre hem fet, "extreure or de la mina, i la mina són els carrers i places del poble". Per tant, fem periodisme menestral! 
Enmig d'una síntesi històrica de la premsa mundial, va recordar una cita del 1922 que ben bé podria ser d'avui "la crisi actual de la democràcia occidental és una crisi del seu periosdisme". 
Arreu, i a Catalunya, especialment, la premsa comarcal té la funció de copsar l'estat d'ànim, perquè "no som una nació, som una narració". Creguem-nos la narració, tinguem l'orgull d'escriure-la, per ser i fer nació.

La jornada va acabar en un dinar al mateix Casal Riudomenc que va acollir l'assemblea i la convenció. La revista d'estiu de l'Avenç del Palau d'Anglesola va ser finalista a les millors portades del 2017, la portada que recull diferents tapes i refrescos dels bars palauanglesolins.

Vam tornar cap a casa amb la convicció de seguir fent bona feina. Perquè per saber què passa a l'altra punta del món n'hi ha prou en una recerca de deu segons. Per recollir què passa al Palau d'Anglesola, només ens tenim a nosaltres mateixos. Orgullosos de ser Premsa Comarcal.