diumenge, 6 de novembre del 2016

CORRELLENGUA 2016

La tarda del dissabte, 5 de novembre, ha tingut lloc el Correllengua del Palau d'Anglesola que, enguany, s'ha centrat a potenciar les paraules palauanglesolines i de Ponent. Per això membres de les entitats, comerciants, famílies i vilatans del poble han arribat a la Plaça Major amb pancartes plenes de paraules.

De les dos-centes paraules que hem passejat pel poble amb l'animació del grup Batbatuka en destaquen alguns localismes com carrantxó (a coll i bé), cassigall (poca cosa), monejar (trastejar), runar (renyar),  a fer de neu (a fer de déu), andròmio (estri que no serveix per res), capisonda (tombarella), esporret (poc abrigat), xanguet (fang), rossango (tros), sucar (sulfatar), ruixadora (regadora), almón (enlloc), pararcompte (vigila!), baldador (gronxador), belluguí (belluguet), mixó (ocell)...
Trobareu el llistat complert a:

A més a més, cada persona i cada grup que ha apadrinat una paraula, s'ha pogut retratar en una carreta decorada per l'ocasió en estil rural i estirada per un Ford Súper Dexta, un vehicle agrícola del 1962. Tota una metàfora per il·lustrar que el lèxic que avui subratllem ve de lluny, era usat pels padrins i repadrins, però no el volem pas perdre perquè forma part de la nostra fesomia i del nostre patrimoni cultural.

Junts hem ballat l'himne Som de l'Oest i després de la cercavila amb els gegants del Palau d'Anglesola, en Bernat i l'Elisenda, hem fet aturada al pavelló municipal per gaudir de l'actuació dels Bastoners del Casal Arreu de Mollerussa.

En acabar el berenar popular, els hereus i pubilles del Palau d'Anglesola han llegit el manifest del Correllengua 2016, escrit per Vicenç Villatoro. Els Segadors han posat el punt i final a la festa patriòtica de la qual n'ha quedat un audiovisual que es publicarà ben aviat.

Els participants també han pogut seguir l'exposició dedicada a Montserrat Roig, periodista i escriptora que ens va deixar fa 25 anys i que ha centrat els actes del Correllengua d'arreu del país.

Aquest 2016 celebrem el 20è aniversari d'aquesta festa que reivindica la llengua i la cultura catalanes. Una festa inclusiva i festiva, que compta amb l'aixopluc de la CAL, Coordinadora d'Associacions per la Llengua. L'objectiu és mantenir viva la flama de la llengua des d'una aposta lúdica, participativa i transversal i, de fet, des del 1996, el Correllengua és la mobilització per la llengua i la cultura més important del país.

Enllaç a l'àlbum CORRELLENGUA 2016