diumenge, 20 de novembre del 2016

PRIMERA PART DEL DOCUMENTAL LA MEMÒRIA DEL PLA: LA SEGONA REPÚBLICA

El diumenge, 13 de novembre, es va projectar a la Sala d'Actes del local sociocultural del Palau l'emissió del primer dels tres capítols d'una hora cadascú que conformen la trilogia sobre el treball de recuperació de la memòria oral a través d'entrevistes a padrins de la nostra comarca del Pla d'Urgell.

Aquest treball audiovisual s'emmarca en les activitats que en els darrers anys intenten recollir i reivindicar aquest patrimoni humà que encara tenim l'oportunitat de documentar sobre un dels períodes de la història més convulsos del segle XX, amb els que encara podem comptar amb testimonis de primera mà. Cada capítol abasta un període concret: aquest diumenge es va començar amb la segona república, diumenge vinent es projectarà el capítol referent a la Guerra Civil i l'últim diumenge consecutiu s'abordarà el primer franquisme.

L'obra està dirigida per l'historiador Jordi Soldevila i per al guió de la mateixa també ha comptat amb la participació de la seva germana periodista, Laia Soldevila. Ambdós van presentar l'obra en aquesta primera emissió al Centre Cultural i van relatar una mica les vicissituds d'un projecte que es remunta als seus inicis l'any 2009 i que no ha estat fins ara que s'ha pogut veure conclòs, almenys en el període que inicialment es van marcar per estudiar: 1931-1955. Més endavant, si es disposa de recursos, hi ha la idea de continuar documentant de primera mà la nostra història abraçant períodes més avançats del segle XX com serien tot el franquisme i tot el que seria la transició democràtica.

Els qui no tinguin l'oportunitat d'assistir al Centre Cultural aquests dies cal dir que el promotor del projecte, el Centre de Recerques Mascançà del Pla, ha editat tres DVD que es poden adquirir per 5 euros cadascun durant qualsevol dels dies que es fa el visionat al Palau o a qualsevol dels pobles que s'anirà fent aquest tipus de difusió per la comarca. El treball també es posarà a disposició dels centres d'ensenyament i biblioteques de la comarca.

Aquest treball és fruit d'una destil·lació d'un total de 60 entrevistes que s'han fet a padrins de la comarca. Molts d'ells (inclosos dos del Palau d'Anglesola) aniran sortint en algun moment dels tres capítols sota una edició ben dirigida que ajuda a emmarcar i entendre el marc històric en què es desenvolupaven uns fets locals que reflecteixen les conseqüències quotidianes que van viure els nostres avantpassats sobre un període ple d'incertesesil·lusions i, també, de molts drames i incomprensions.
La major part de testimonis han estat homes perquè, segons els autors de l'audiovisual, els ha costat que els diferents contactes els facilitessin testimoniatges femenins, entre altres raons, potser perquè segurament, encara moltes dones no estaven tan pendents de la vida pública i la majoria es concentraven en la trinxera de la vida quotidiana. En qualsevol cas totes les entrevistes que s'han utilitzat per a la realització de l'obra estaran disponibles per a qualsevol estudiant o ciutadà que les vulgui consultar en un Banc de la Memòria Audiovisual del Pla que es crearà a l'Arxiu Comarcal.

Els tres documentals que conformen "La Memòria del Pla" han rebut diferents suports institucionals de part del Memorial Democràtic de la Generalitat, l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació i del Ministeri de Cultura. També s'ha rebut la col·laboració de molts Ajuntaments que han facilitat contactes i recursos per la facilitació de les trobades amb els entrevistats. Val la pena que gaudiu d'aquest treball de recuperació de la nostra memòria històrica.

Us compartim l'enllaç amb les imatges: https://goo.gl/photos/ssTYWYK1EXqw9i2Q6