La Dolors
Mateu, de Balaguer, ha tornat al Palau mig any després del Vermut
Literari, per parlar de la seva passió, la cuina, i presentar el seu
recent llibre "La cocina de Dolorss Mateu". L'obra recull 334 receptes,
totes amb un format amè, amb trucs i consells per dignificar i valorar
la quotidianitat dels fogons. Per això la Dolors l'ha escrit
planerament, pensant amb el qui cuinen cada dia per tal que puguin
variar una mica i també amb els qui no saben cuinar massa, per tal de
facilitar-los l'accés a l'art culinari. De fet la cuinera de la Noguera
va començar a posar per escrit les receptes per ensenyar als seus fills
com anava això de la cuina, perquè no en tenien pas massa nocions i
encara menys, cap pràctica.
En arribar a la cinquantena la família li va regalar http://blogdecuina.blogspot. com
un domini que ha esdevingut un referent del seu àmbit, fins i tot més
enllà de la Península. Gràcies a la riquesa d'entrades i a la qualitat i
creativitat dels continguts, l'editorial Planeta li va encomanar el
llibre que avui ha presentat al Palau d'Anglesola i que, de moment,
segueix l'èxit d'acollida del blog, doncs amb només dos mesos ha
exhaurit la primera edició. La Dolors no els veu pas en competència
aquests formats. Recomana tenir el llibre a la cuina, ben a mà, que es
taqui si convé, però que no s'arxivi a la biblioteca de casa.
La Dolors, que podria estar hores i hores parlant de
cuina, té el do de fer ensalivar el públic amb les seves receptes i fa
venir ganes d'aventurar-se a provar-les. El receptari inclou des dels
plats de la gastronomia catalana de tota la vida, fins a combinacions de
l'autora. La gràcia és que totes són receptes possibles, realitzables,
amb productes propers i d'un preu raonable. Això sí, totes tenen un punt
ben atractiu, el plat entra amb la mirada. L'artista balaguerina és
creativa des de la combinació d'ingredients fins a la presentació a
taula.
Pensant en la practicitat el llibre recull, per
exemple, si el plat es pot congelar, si es pot cuinar la vigília, com es
pot abaratir canviant algun ingredient... Hi ha receptes per fer des de
gener a desembre, amb temps d'elaboració diversos, algunes pensades per
vegetarians, d'altres per celíacs... Vaja, tot un reguitzell de bons
consells per enjogassar-se a la cuina, gaudir elaborant els plats i fer
gaudir els comensals.