dissabte, 22 de febrer del 2014

PREMI DE POESIA MARIA MERCÈ MARÇAL 2014

Ahir es va celebrar la nit de la cultura al Pla d’Urgell. Una trobada d’artistes i  amants de la cultura, on la poesia de la Maria Mercè Marçal és el nexe que ens uneix a tots. Aquest any es va comptar amb la participació de Sílvia Soler, guanyador del Premi Ramon Llull de novel·la 2013. En el seu parlament va fer una referència a la Maria Mercè a través de la història de la seva mare i  del record de la Tatiana Sisquella, un dona  plena de projectes en camí. 

La Sílvia va llegir i rememorar paraules de la M. Mercè entre les quals va destacar: “Agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida”. Ja que aquestes paraules les compartien. Es declarava amant lectora de poemes dient: “El poble que no honora els seus poetes és un poble desnaturalitzat”. I sentia una gran amor per la seva mare, la Carme Guasch, a la qual li apassionava la poesia. Va lluitar per la llengua catalana, la qual sentia molt seva. Ensenyava i defensava Catalunya. Tenien molts trets en comú les dues poetesses, la temàtica i l’estil escrit en sonets. En va destacar un llibre: 25 sonets i 1 dia.

Després es va fer lectura de l’acta del jurat i van desvetllar el nom de guanyador: “La set intacta” d’Alexandre Just. El nom era Ramon Guillem, valencià. Un senyor agradable, emocionat per haver guanyat el premi, ja que en una ocasió va coincidir amb la M. Mercè. Va llegir uns poemes en record d’ella. I una petita pinzellada del que trobarem al llibre, amb una veu melodiosa, harmònica, rítmica que ens va fer endinsar en el plaer de la poesia.

Per arrodonir la festa els nois i noies de l'Escola Arnau Berenguer del Palau, en representació de tota l'escola, van llegir poemes del premi de poesia del Sol del Pla. Ho van fer molt bé.
Felicitats a tots i totes!