diumenge, 15 de juliol del 2018

PASSEJADA CULTURAL 2018: "APRENDRE DE LLETRA, HISTÒRIA DE LES ESCOLES DEL PALAU"

Aprendre de lletra, història de les escoles del Palau
El divendres 13 de juliol s'ha celebrat la 10a Passejada Cultural del Palau d'Anglesola. La Passejada, que vol fer conèixer el patrimoni local d'aquesta població del Pla d'Urgell, s'ha centrat en els espais d'educació formal dels darrers cent anys. 

En aquest temps el Palau d'Anglesola ha tingut cinc llars d'infants i cinc espais diferents han acollit aules escolars. Durant el recorregut s'han projectat imatges d'aquests indrets, tot recordant dates, noms de mestres, metodologies i un bon grapat d'anècdotes que han valorat molt positivament les dues-centes persones que han seguit el trajecte. També s'ha fet una aturada als anomenats "pisos dels mestres" per recordar els temps que els docents arribaven als pobles amb un domicili que els esperava. 

El passeig educatiu ha permès, també, fer un retrat de la història de l'educació a Catalunya, subratllant els temps de la república, l'aturada que suposà la Guerra Civil i els llargs anys d'educació franquista. Entre els records emblemàtics cal apuntar l'exili dels mestres republicans, els cursos clandestins de català o l'arribada de la coeducació. 

La passejada s'inicià a la plaça Catalunya, indret de la guarderia de la senyora Francisqueta, als anys 40 del segle passat. En aquest punt es van recordar les 5 escoles bressol del municipi. Va aturar-se a la plaça Abadia per recordar les aules situades a la Rectoria i a l'Ajuntament. Seguir fins a Cal Sori, que acollí l'edifici escolar abans i després de la Guerra i es va acabar a la plaça de la Generalitat on hi trobem les aules actuals. Al punt final, els participants van poder participar en el photocall ambientat als anys 50 tot degustant aquell tradicional pa amb oli i sucre i xocolata mentre el grup musical Pi Roig amenitzava la festa. 

Un èxit de participació 
La desena edició ha destacat per la bona afluència de públic. Unes dues-centes persones han seguit la passejada del 2018. Ha estat una nit especial perquè la temàtica treballada ha permès compartir els records d'infància de cadascú. Independentment de la generació, del context històric, hem pogut refrescar anècdotes i experiències viscudes dins i fora les aules i enmig de mestres singulars.

10 anys de passejades culturals al Palau d'Anglesola
L'Associació Cultural Tots Som de Casa fa deu anys que aprofitant els mesos d'estiu explica una mica d'història local. El format és a l'aire lliure, passejant pels carrers del poble i unint imatges i explicacions. 

La passejada suposa una recollida de fonts històriques importants, escoltant la gent més gran del municipi i remenant les calaixeres per cercar imatges antigues. En aquest temps s'ha "passejat" entorn els oficis antics, les festes d'abans, les botigues... La Passejada compta amb el suport de l'Ajuntament del Palau i també d'Òmnium Cultural. La següent passejada serà entorn la Cooperativa Agrària Sant Roc, que el 2019 celebrarà els 100 anys d'història.

Podeu veure més imatges a: