dimarts, 3 de juliol del 2018

L'AVENÇ PARTICIPA A LA NIT DE LES REVISTES I LA PREMSA EN CATALÀ

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català premia les millors publicacions en una gala marcada per la situació política.



  • La Federació d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals ha premiat el Setmanari de l’Alt Empordà, el digital eltravesser.cat, la revista El Món d’Ahir, la periodista Patrícia Plaja, el programa FAQS de TV3 i el diari escocès The National.

  • El vicepresident de l’APPEC, Antonio Medina, ha posat veu al discurs de Germà Capdevila que ha recordat els presos polítics i ha posat l’accent en els temps difícils que han viscut els mitjans arran de la repressió de drets fonamentals.

  • El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi han presidit l’acte.



La Nit de les Revistes i la Premsa en Català va celebrar aquest 27 de juny la seva 18a edició en una gala marcada per la situació política que viu el país. L’esdeveniment, que va tenir lloc a l’emblemàtic edifici modernista Espai Endesa de Barcelona, va aplegar als editors de revistes, premsa i mitjans digitals en una gala que reconeix les publicacions i els professionals més destacats de l’any 2017. En total, es van atorgar vuit premis, tres reconeixement als 25 anys de trajectòria i dues mencions especials.



L’acte, conduit per l’escriptor Màrius Serra, va donar el tret de sortida a les 20.30h amb la intervenció del vicepresident de l’APPEC, Antonio Medina, que va llegir el discurs del president de l’APPEC, Germà Capdevila, que no ha pogut ser present a la gala. En aquest discurs, Capdevila ha recordat els presos polítics i exiliats “l’any passat ens acompanyava en aquest mateix lloc la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i el conseller Rull i l’any anterior havíem comptat amb la participació del vicepresident Junqueras”, assenyalant que “ells i molts altres han de patir avui una repressió. Seguint amb la situació d’excepcionalitat política i social que ha viscut el país en aquest darrer any, Germà Capdevila va fer referència en el seu discurs als “escorcolls de refaccions i al processament d’editors sense cap justificació”.



Pel que fa a les necessitats del sector, Capdevila va reivindicar la necessitat de “reforçar els ajuts a les revistes i la premsa en català” afegint que “és absolutament necessària una discriminació positiva envers els mitjans nadius en llengua pròpia a l’hora d’establir criteris d’inversió publicitària”.



Premis de la Junta de la Federació i premis a les Millors Publicacions



Els primers premiats en recollir els guardons  van ser aquelles publicacions, professionals i programes que han rebut el reconeixement de la Junta de la Federació: els premis Comunicació, Cultura i Societat. El President del Parlament Roger Torrent i la Consellera de Presidència Elsa Artadi van fer entrega dels premis als guardonats.



El premi Comunicació va ser per a la periodista Patrícia Plaja, per la gestió de la comunicació dels atemptats de l’agost de 2017 a Barcelona com a responsable de comunicació del cos de Mossos d'Esquadra. Un model innovador i capdavanter de la gestió de la comunicació d’una força de seguretat, apropant-la a la ciutadania sense estridències ni excessos. Patrícia Plaja ha volgut compartir el premi amb tot els membres del cos dels Mossos d’Esquadra que van fer la millor gestió dels atemptats i en especial amb el Major Josep Lluís Trapero a qui va dedicar el premi. Plaja va destacar: “mai abans com a periodista m’havia sentit tant útil i tampoc tant lliure, perquè van deixar en mans de periodistes la feina de fer periodisme”.



El premi Cultura ha estat atorgat al diari escocès The National, com a exemple d’un mitjà internacional implicat i compromès amb els drets i les llibertats de Catalunya i la seva cobertura informativa del convuls període social i polític que viu el poble català. El seu editor, Callum Baird, va recollir el premi i va començar la seva intervenció dient que “l’esdeveniment d’avui i l’APPEC en si mateixa és una inspiració per a The National” afegint: “tant de bo tinguéssim una Associació Nacional d’Editors Escocesos”. Callum Baird no va voler deixar passar l’ocasió per parlar de la lluita cap a la independència del poble català “The National sempre donarà suport al dret de la gent a decidir el seu propi futur” i ha explicat “vam donar suport i vam promoure el vostre referèndum després de perdre el nostre i vam observar horroritzats com els agents de la Policia Nacional van atacar de forma violenta persones pacífiques que només volien votar”. Finalment, Baird va recordar els presos polítics i exiliats “espero que tots els vostres presos polítics, els drets humans dels quals han sigut vulnerats pel govern espanyol, tornin aviat a casa”.



En la categoria Societat, va estar guardonat el programa FAQS de TV3, per l’impacte que ha tingut en la societat un programa de televisió que ha contribuït a informar els telespectadors. I a més, obrint a l'anàlisi social i política uns franja horària fins aleshores reservada a les cadenes estatals, amb un format fresc i original, on totes les veus hi són representades. En nom de tot l’equip del programa FAQS de TV3, Laura Rosel va recollir el premi donant les gràcies al jurat i especialment als centenars de milers d’espectadors del programa que l’han portat a tenir unes grans xifres d’audiència. Rosel va explicar que “és la primera vegada que aquest país genera una actualitat tan il.lusionant i extrema” i això obligava a explicar-ho creant “un format nou per poder parlar de l’actualitat amb músics, advocats, periodistes i polítics de tot els colors”.



Pel que fa a les Millors Publicacions, la revista El Món d’Ahir va estar premiada com a Millor Publicació Revista, per la seva aposta per revaloritzar el paper amb un producte pensat i dissenyat per entrar pels sentits. Una revista d’història d’autor amb un disseny cuidat i uns continguts amb firmes de prestigi. Va recollir el guardó el seu editor Toni Soler, que va voler reivindicar “les revistes com a objectes que fan que l’experiència del lector a través del paper sigui gratificant”, i va explicar que El Món d’Ahir “busca que el lector gaudeixi llegint història a través d’articles amb vocació literària i un punt de vista personal”.



En la categoria revista, es va fer també una menció especial a Namaka, per haver iniciat una revista infantil que trenca motlles en la manera com arriba als infants.



El Setmanari de l’Alt Empordà es va endur el guardó a Millor Publicació de Premsa Comarcal, un mitjà de referència al territori per la seva cobertura informativa de Figueres i comarca, amb 40 anys de trajectòria. La seva professionalitat i rigor i el lideratge en un territori on hi conviuen diversos mitjans de comunicació el fan mereixedor d’aquest reconeixement. Va recollir el premi Carles Ayats, que va posar l’èmfasi en “la bona feina que fan els editors catalans gràcies als quals el país té un gran teixit de mitjans comarcals”. En aquesta categoria, es va fer també una menció especial a L’Om, per haver fet amb èxit el traspàs generacional d’una capçalera històrica amb un equip jove i amb molta empenta.



Pel que fa a la Millor Publicació Digital, va ser reconegut el mitjà esportiu eltravesser.cat, per la seva tasca com a altaveu del futbol amateur a l’Alt Camp amb el seguiment de la Tercera Divisió fins a Tercera Catalana. Va recollir el premi Francesc Fàbregas i Gaya, editor del mitjà, que ha tingut un record “pels representants polítics que es troben presos o exiliats per defensar els anhels del poble català”.



No va faltar, tampoc, la final del concurs de portades de premsa i revista que aquest any ha batut rècord de participació en la votació online amb més de 1.500 vots, i que ha culminat amb les portades guanyadores de “El 3de Vuit” en la categoria premsa i “CavallFort” en la categoria revista.



La gala va estar amenitzada amb música en directe de la cantant i compositora Judit Neddermann, i durant la Nit també es van reconèixer tres publicacions que han complert 25 anys de trajectòria: Enderrock, El Salí i NovaConca.



Els discursos institucionals van anar a càrrec del President del Parlament Roger Torrent i de la Consellera de la Presidència Elsa Artadi, qui va tenir un emotiu record pel conseller Jordi Turull que la va precedir en el càrrec, actualment empresonat a Estremera. Artadi va afirmar que “el mig miler de capçaleres en català són el reflex d’un país viu i ara també d’una la societat valenta que pateix la repressió”. Per la seva banda, el President Roger Torrent va iniciar el discurs de cloenda remarcant l’absència dels representants polítics “injustament empresonats per haver donat la paraula al Parlament i a la ciutadania”. Torrent va remarcar que “el gran patrimoni del país no és només tenir mitjans en català, que també, sinó sobretot tenir mitjans de qualitat perquè els continguts, el compromís i el rigor són el més important”.



La Nit de les Revistes i la Premsa en Català té com a objectiu posar en valor la tasca de les publicacions dels Països Catalans amb l’atorgament de reconeixements en diferents categories. L’esdeveniment és, també, un termòmetre de l’estat del sector i un espai de reflexió sobre el paper dels mitjans de comunicació en la construcció del nou país.



La Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals està formada per l’APPEC, Editors de Revistes i Digitals, i per l’ACPC, l'associació de premsa comarcal. A la gala hi assisteixen els editors de revistes i premsa a més dels agents culturals, econòmics i institucionals vinculats al sector.