diumenge, 28 d’abril del 2013

EL 5è VERMUT LITERARI CELEBRAT AVUI DIUMENGE

El vermut
Aquest diumenge, 28 d’abril, s’ha celebrat el 5è Vermut Literari del Palau d’Anglesola. El Vermut Literari vol apropar els escriptors i les escriptores de les comarques de Ponent al gran públic, en un format distès i proper, aprofitant el ressò de la festa de Sant Jordi. El Vermut Literari es planteja com un col·loqui entorn una temàtica concreta. El primer any foren escriptors locals; la segona edició escriptors comarcals; en el tercer vermut  intervingueren historiadors; l’any passat es dedicà a dones escriptores i enguany als fogons. L’atractiu d’aquest moment literari és, també, la degustació d’un aperitiu tradicional: sifó, vermut, olives, patates, formatge i xoriço.

5a edició
En aquesta cinquena edició hi han participat tres persones del món de la cuina que publiquen receptes, sigui en mitjans digitals, sigui en llibres convencionals.  Per una banda el reconegut cuiner Josep Lladonosa i Giró, nascut a Alguaire, que ha escrit 24 volums entorn la història de la cuina catalana i lleidatana. D’altra banda dues blogueres que pengen receptes autodidactes: la Dolors Mateu de Vallfogona de Balaguer, i la Melisa, argentina veïna de Mollerussa. 


En Josep, Creu de Sant Jordi i guardonat en múltiples certàmens, ha defensat els orígens de la cuina catalana, documentats en la literatura del segle XIV, així com també la nostra cuina de Lleida i de Catalunya. Explica que tota cuina parteix d’uns bons fonaments: una bona beixamel, un bon sofregit... A partir dels fonaments ben posats les petites variacions configuren noves receptes. Defensor de la cuina de tota la vida, de les receptes elaborades a poc a poc i amb productes de proximitat, de passar temps fregint la ceba o escalivant en flama, aconsella que desconfiem d’algunes estrelles mediàtiques de la cuina.

La Dolors escriu receptes al bloc (http://blogdecuina.blogspot.com.es/) des de fa cinc anys. En té més de nou-centes i actualitza el bloc diàriament. Té seguidors d’arreu del món. Es passaria hores i hores parlant de receptes, de cuina, de plats ben presentats i ben explicats. Com el Josep, defensa els productes de la terra. Ha participat en programes de televisió i ha guanyat premis com el Curs de Cuina de Primavera de cal Blay. Defensa l’honestedat i la veritat a l’hora d’omplir el bloc perquè a internet s’hi pot trobar de tot. És molt creativa i aconsella treure rendibilitat del que tenim al rebost i a la nevera. Les seves receptes són pràctiques i, en general, fàcils d’aplicar. El seu bloc, que té 1600 membres i unes 3000 entrades diàries, permet buscar les receptes per ordre alfabètic i també per ingredients. També és present al facebook amb prop de 5500 seguidors.

El bloc de la Melisa (http://tartasyms-melisa.blogspot.com/) és més nou. Fa just un any que s’ha endinsat en aquest món. Com aquell qui diu va començar per casualitat però ja ha participat en diferents fires de reposteria. Escriure al bloc és compartir una afició i confessa que li encanta tenir contacte amb els seus seguidors, alguns dels quals fins i tot ha conegut personalment. Respon totes les consultes i envia les receptes ben detallades quan se li demana. S’ha especialitzat en les postres i almenys cada quinze dies en penja una. Abans de penjar-la sempre les prova i les fa provar. De la seva padrina ha après molts consells culinaris. Al bloc hi trobarem algunes receptes amb tocs llatinoamericans i adaptades als gustos catalans. Igual que la Dolors és una bona lectora i seguidora d'altre blocs culinaris.

Una cinquantena de persones han seguit l’acte organitzat per l’Associació Cultural Tots Som de Casa, entitat que publica la revista local Avenç. L’acte ha transcorregut distés i amè durant un parell d’hores, acompanyat de fotografies, de receptes concretes i d’aperitiu. Hem sortit amb ganes de provar coses noves, amb els productes de sempre i d'aquí. Hem sortit convençut que, per menjar bé, molt bé, no cal anar pas massa lluny. Tenim una de les millors cuines del món, amb història, amb bons ingredients; una cuina que hauríem de valorar, practicar i estimar més. La nostra identitat catalana arrela en la cuina molt més del que pensem. I que no està prou bé defensar qui som a partir dels productes de proximitat (quilòmetre zero en diuen ara), del bon gust, dels plats nostrats i d'una bona taula compartida?

Els tres convidats comparteixen passió per la cuina i per transmetre les seves creacions. Abans que lletraferits tots es confessen cuiners. Certament són uns artistes entre els fogons i comparteixen, a més, l’art de saber-ho explicar.