diumenge, 11 de novembre del 2012

XERRADA "SLOW FOOD" PER CARLES ESQUERDA


El passat divendres el Carles Esquerra va fer una xerrada sobre “Slow Food” o menjar a poc a poc. Segons va explicar és una forma de consumir aliments de proximitat i amb les millors qualitats nutricionals, alimentàries,etc.
Perquè ens féssim una idea del que significa, va començar fent una breu comparació amb el “Fast Food” o menjar basura. Aquest tracta de menjar ràpid de cuinar, barat i que atipi. No importa d’on procedeixen les matèries primeres,  ni el procés d’elaboració, el que importa és el preu barat. Això provoca obesitat i malalties.
En canvi “Slow Food” es caracteritza pel menjar amb amor, la dedicació en la preparació, en la elaboració i en el procés de tots els components. El seu origen se situa a Itàlia, concretament a Torí, i fomenta:
  •  L’alimentació saludable
  •  Els productes de proximitat
És una societat d’uns cent mil integrants, agrupats en uns mil tres-cents grups d’unes cinquanta persones. A Catalunya en tenim dos, un a Balaguer i l’altre a Tremp. Aquests grups fomenten la diversitat en el cultiu i particularment, recuperar varietats que s’estan perdent per falta de producció i no ser econòmicament rendibles. Un dels seus objectius és el manteniment i l’ús d’aquests.
El moviment “Slow Food” promou les qualitatats: BO+NET+JUST. Que els aliments siguin bons al gust, al paladar i doni plaer els menjar-los. En quan a la paraula net, es basa en l’ús mínim i imprescindible de residus químics, l’ús d’una producció no agressiva com és la ramaderia en pastura i pocs conservants. Pel que fa a la paraula just, pagar el preu just. No abusar els intermediaris pagant al productor un preu inferior al necessari per poder sobreviure i mantenir les bones pràctiques.
Va remarcar que és necessari el consum de productes de proximitat, de Km 0, consumir els productes de la zona més pròxima possible. D’aquesta manera es mantenen els valors nutritius dels aliments, es redueixen despeses de transports, d’embalatge, etc.
Ens podem trobar restaurants amb la denominació de Km 0, la qual cosa significa que consumeix productes de proximitat i “Slow Food”. Per tant, ens trobarem amb cuina que segueix un procés acurat i respectant els ideals ja explicats.
També han confeccionat un Catàleg “Area del Gust”, on hi ha les diferents varietats o espècies a punt de desaparèixer i que busquen persones amb ganes de produir-les. Aquí podem trobar: les patates bufet, l’ovella ripollesa (ovella mixta, s’aprofita la carn, la llet i la llana), ceba de Coll de Nargó i el Bitxo de Tiurana (les dues darreres a Balaguer). Hi ha 17 cultius de tomata que van desapareixent: Rosa d’Albesa i Trufera de Balaguer, per exemple.
I per acabar es va convidar a provar un oli amb pa de espelta, melmelada de tomata. Tot molt bo. 
Una cosa molt important: per edulcorant es pot utilitzar l’Estèvia, una herba dolça que es pot trobar en pols, en pastilles, en líquid, seca, etc. Es natural i molt sana.