dimarts, 24 de novembre del 2015

PRESENTACIÓ LLIBRE "MISCEL·LANIA. HOMENATGE AL BISBE ANTONI DEIG"

El periodista i capellà Francesc Romeu, tertulià habitual del programa 'Divendres' de TV3, va presentar aquest dissabte el llibre coral "Miscel·lània. Homenatge al bisbe Antoni Deig".

En un local sociocultural mig ple i encara amb les últimes emocions del clàssic Madrid-Barça encara per acabar de digerir es va iniciar la presentació amb la projecció d'un vídeo on es va poder veure una selecció de les intervencions mediàtiques més destacades que va fer el bisbe Deig a diferents programes de la Televisió de Catalunya mentre fou bisbe de Solsona. Entre d'altres perles que vàrem poder rememorar en aquest vídeo no varen ser precisament poques les que feien referència a la seva passió pel Barça. Natural i fresc en totes les seves respostes va arribar a dir que no és pecat desitjar que perdi el Madrid, ans al contrari, segons com és motiu per concedir alguna indulgència i tot!

Seguidament, Carles Tejedor, president de l'Associació Amics del Bisbe Deig, promotora del llibre, va emmarcar el context que ha fet possible l'aparició d'aquesta publicació en memòria de qui, en la seva última etapa, va ser un dels bisbes de Solsona més mediàtics i, com s'ha vist amb el pas del temps, més profètics.

De seguida va prendre la paraula un dels autors del llibre, en Francesc Romeu, que va justificar la necessitat de la publicació d'un llibre com aquest que ha començat a fer justícia a la memòria d'un eclesiàstic insòlit. Perquè, les aportacions pastorals i patriòtiques que va fer el bisbe Deig quan aquest país encara respirava en clau autonomista i de submissió com a poble, no es poden qualificar d'altra manera que d'insòlites i profètiques. En aquest sentit va lamentar que el bisbe Deig no hagi pogut viure moltes de les coses que estan passant a l'església actualment amb el guiatge del Papa Francesc i amb tot el que està passant al país amb el desvetllament sobiranista, i que ell ja va defensar i anticipar amb molts anys d'antelació. Va voler glossar la figura del Bisbe Deig a través de valors com la horitzontalitat en la gestió del poder per una banda, i el de la transparència per un altra. I, com a conseqüència, i fruit d'aquests dos valors esmentats, Deig va ser un símbol del que avui és una de les coses que s'exigeixen i es valoren més en les persones que es dediquen a la política o a la gestió de grans responsabilitats en tota mena d'institucions: l'autenticitat. El bisbe Ton esdevingué un personatge creïble en totes les seves abundants aparicions als mitjans de comunicació, perquè totes elles estaven amarades de naturalitat i autenticitat.

El llibre compta amb la nòmina de més d'una quinzena de firmes, algunes de més mediàtiques com el propi Francesc Romeu, sor Lucía Caram, Enric Juliana, Francesc-Marc Álvaro, Antoni Puigverd o Albert Sáez i d'altres que glossen l'aspecte més de proximitat humana com Climent Forner, Jordi Orobitg, Josep Pont o el mateix autor local del Palau d'Anglesola, en Francesc Balcells i Llobera. La Miscel·lània també compta amb un article del traspassat Mn. Jesús Huguet, i a ell va dedicat, també, aquesta obra.


L'acte el va cloure l'alcaldessa del Palau d'Anglesola Montserrat Meseguer, que va agrair la presència del públic assistent i també la dels conferenciants, els quals van justificar aquest acte de presentació del llibre al Palau per l'especial vinculació que va tenir el bisbe Deig amb el Dr. Pont i Gol. Tots van coincidir a recomanar la lectura d'aquest llibre tant ben editat i de lectura molt plaentera.