dilluns, 4 de juliol del 2016

TEMPS DE BALL, TEATRE I CINEMA AL PALAU D'ANGLESOLA: LA 8a PASSEJADA CULTURAL

El primer dia de juliol es va celebrar la 8a Passejada Cultural del Palau d'Anglesola. 
En aquesta edició els participants pogueren recordar els diferents espais de lleure, culturals i d'esbarjo del poble plaurgellenc. Es projectaren imatges d'escenaris, cafès i pistes de ball ja desaparegudes, acompanyades del context històric corresponent i d'algunes anècdotes. 
La poesia també s'hi va fer un espai; la jove Berta Mas, guanyadora de lectura en veu alta, va llegir versos que la M. Àngels Gou dedicà a diferents espais i moments de la vida del Palau d'Anglesola.

Més d'un centenar de persones participaren en la Passejada que, al llarg de dues hores, s'aturà en quatre indrets de la població per reviure efemèrides populars. 
La Taverna de la Maria el Sileta, el bar de cal Doneta, el cafè Sport, el cafè i cinema Miquel, el local del Sori amb el seu cinema Juventud i posteriorment teatre Victòria, foren alguns dels espais recordats. 
El públic hi participà activament, afegint curiositats i dades i reconeixent les persones de les imatges projectades. 

L'objectiu de la passejada és valorar el nostre patrimoni cultural i històric, recórrer espais de la memòria col·lectiva per conèixer d'on venim i entendre millor el present. 
Fou curiós, per exemple, situar-nos en inicis del segle XX, quan els palauanglesolins freqüentaven un cafè o un altre segons les tendències polítiques. O també ens va sorprendre aquells anys 50 en què al Palau d'Anglesola hi havia dos companyies teatrals molt dinàmiques, dos escenaris, dos pistes de ball i dos cinemes. O els anys en què el poble s'omplia d'autocars d'espectadors de la nostra Passió. Moments que formen part del nostre bagatge i treure'ls de la calaixera dels records va emocionar a més d'un convilatà.

La cirereta del recorregut la posà l'acordionista David Berengué. La seva música fou la banda sonora de la Passejada que va acabar al cobert modernista de la Cooperativa Sant Roc. Allí, per acabar d'arrodonir la vesprada, vam repassar la història dels bars actuals tot degustant sangria i ballant les danses que va oferir l'acordionista.

Enllaç a l'àlbum 8a Passejada Cultural 

La Berta Mas recitant un poema de la M. Àngels Gou Pou