dijous, 26 d’abril del 2018

PRESENTACIÓ DEL POEMARI "PLURAL IMPERFECTE" DE JAUME SUAU

Aquest dijous, en el marc de la Setmana Cultural, s'ha presentat el poemari del mollerussenc Jaume Suau. L'acte, que ha tingut lloc a la sala d'actes de l'edifici sociocultural ha estat presentat per l'alcaldessa Montserrat Meseguer la qual ha presentat a l'autor com un personatge polifacètic.

Jaume Suau, que és professor de matemàtiques a l’IES la Serra de Mollerussa i també professor associat de la UdL al Departament de Psicologia i Pedagogia, ha decidit presentar el seu primer recull de poemes en la col·lecció de l'editorial Fonoll de Juneda, després d'haver publicat puntualment alguns poemes en diferents antologies poètiques. 

La temàtica del poemari és variada i plural com recull el mateix títol: “Plural imperfecte”. L'autor justifica aquest títol perquè tot el que ens envolta està ple d'imperfeccions i és una de les raons que ens ha de motivar a moure'ns i emprendre accions i projectes per millorar els nostres paisatges humans i naturals. 

Quan de la natura es tracta el Jaume Suau se centra en els espais propis del Pla d'Urgell com poden ser les banquetes, els terrenys agrícoles o el mateix Estany d'Ivars. Suau considera que estem envoltats de poesia per tot arreu i entén la seva tasca com a poeta com una necessitat de materialitzar en paraules el que un percep contínuament i que, en determinats moments aleatoris i inesperats es veu en la necessitat de plasmar-ho en una sel·lecció acurada i precisa de mots en forma de poemes. 

L'autor mollerussenc defuig l'estil de poesia que precisa de la utilització del diccionari contínuament per desxifrar les paraules i sí que és partidari, en canvi, d'un tipus de poesia accessible, simple i efectiva a l'hora de despertar emocions en el lector. 

L'altra faceta que ha conreat l'autor és la pràctica i l'estudi de l'atletisme a les nostres terres que el va portar a publicar recentment un extens estudi sobre una tradició atlètica com són “els cors de la cordera” que abarca un període de més de 500 anys i que l'ha portat a consultar més de mil referències bibliogràfiques arreu dels Països Catalans al llarg de set anys de dedicació.

En el mateix àmbit de la poesia el Jaume Suau també ha tingut la iniciativa d'endegar i consolidar (ja van per la 3a edició) els anomenats horts poètics de Bellvís, una de les iniciatives culturals més interessants de la comarca dels últims anys. El concepte d'hort també serveix per encadenar simbòlicament els poemes de “Plural imperfecte” que, segons ens ha confessat l'autor, no és veritat, com es diu a l'introducció del poemari, que no segueixin un ordre determinat i que una de les gràcies del llibre és precisament descobrir en quina línia de sentit se succeeixen els poemes els uns als altres. 

Jaume Suau considera que val la pena atrevir-se a llegir poesia i que no ens podem tancar en banda a aquest gènere literari si som dels que un dia ens vam desanimar al topar amb un poema críptic que no vam saber gaudir. 

Hi ha moltes maneres d'escriure poesia que, com la seva, ens permeten un accés amè i gens elitista i podrem gaudir del seu poder terapèutic si sabem superar la por inicial a llegir poesia. Val la pena. Molts autors, considera, escriuen poesia com un acte de valentia i alhora de generositat amb el lector que, un cop publicada, se la fa seva.
Res del que és humà i emotiu és aliè a la poesia, i ens en podem beneficiar tots, autors i lectors.

El poemari porta un alt ritme de vendes i l'editorial ja s'està plantejant fer-ne una segona edició. Felicitats i gràcies, Jaume. I ens ha confessat una molt bona notícia: ja està treballant en el seu segon poemari. Ho estarem esperant.