dimarts, 11 d’abril del 2017

XERRADA ALIMENTS FUNCIONALS A CÀRREC DE MERCÈ BALSELLS

Us compartim des de l'Associació de Dones del Palau d'Anglesola:
En el local sociocultural vam acollir, el dijous 30 de març, una xerrada sobre “Els Aliments Funcionals” organitzada per l’Associació de Dones a càrrec de la Doctora en Ciències Químiques, Mercè Balsells, filla de Palau.
La Mercè ens va explicar amb més profunditat la definició d’aliment funcional, avui en dia un concepte modern i molt extens.
Els orígens provenen de que la base dels aliments és que ens aportin els nutrients necessaris per viure més o menys bé. Però, actualment, en els països desenvolupats, la gent vol aliments que ajudin a millorar la salut, prevenir malalties i retardar l’envelliment. D’aquí va sorgir el concepte dels aliments funcionals.
Que són? Són aquells aliments als que s’ha fet una modificació pel qual proporciona un benefici per a la salut superior al dels nutrients tradicionals que conté. Un exemple: de la llet en fem iogurts.
Poden ser naturals o modificats tecnològicament, agregant-los components biològicament actius, com minerals, vitamines, àcids grassos, fibra o antioxidants. Els naturals serien les fruites, verdures i hortalisses.
La dieta mediterrània és una alimentació molt funcional perquè conté molts components que aporten efectes bons per a la salut de forma natural.
Hem de pensar que quan un aliment funcional arriba a les nostres mans ha passat tot un seguit de controls que ens permetem gaudir de seguretat alimentària i conèixer els seus avantatges respecte d'altres aliments tradicionals.
Hem d'aprendre a valorar pel nostre compte de cada producte, la seva suposada funcionalitat, si ens fa falta o no i si és realment efectiu. Tanmateix, si ens agraden aquest tipus d'aliments, si estan bons i si podem pagar-ne les diferències de preu, gaudirem de tota una ampla gama d'aliments d'última generació ben originals i saborosos.

Cal tenir clar que, els aliments funcionals, juntament amb una dieta equilibrada i un estil de vida saludable ens podem millorar la salut però, no poden curar la malaltia.
En finalitzar la xerrada, les persones assistents van tenir l'oportunitat de fer consultes i aclarir dubtes.
Moltes gràcies Mercè per compartir amb nosaltres els teus coneixements.