L'acte,realitzat a la sala d'actes del local sociocultural, va comptar amb la participació coral de cinc ponents que van ajudar a situar l'obra i el seu autor en el seu context des de diferents punts de vista. A part de la presència de l'autor i la il·lustradora també vam poder comptar amb la presència de l'autor dels vídeo-poemes, Jordi Giribet, del filòleg Josep Camps, professor a l'IES la Serra, que va fer la crítica literària del text i, finalment, el qui va obrir l'acte, l'Esteve Mestre, activista cultural de Linyola, que ens va situar biogràficament les coordenades del poeta de Miralcamp.
Ens trobem, doncs, segons paraules de l'Esteve Mestre, davant d'una persona que des de ben jove ja va estar implicat en tota mena de mogudes culturals en el marc de la revolució dels anys 70, dècada on es constitueixen els primers ajuntaments democràtics i on, a Mollerussa, proliferen locals emblemàtics com l'Aixopluc, Musicland o Big Ben i, al voltant, d'ells tota mena de satèl·lits en forma de pubs que a part d'oci propiciaren tota mena d'encontres en el jovent inquiet de les nostres contrades. En aquest context el Joan Francesc es converteix en un artista multifuncional i conrea tota mena de gèneres: assaig, poesia, teatre, guionista i, una faceta que l'Esteve valora especialment: la seva faceta com a cantautor. L'artista de Miralcamp es va amarar, en aquest sentit, del significat de les lletres de Bob Dylan, amb tot el que pot arribar a tenir de problemàtic el fet de creure que el que diuen les lletres d'aquest mític autor es poden arribar a plasmar a la realitat.
Posteriorment va prendre la paraula el filòleg Josep Camps, la conclusió final del qual va ser la de que, parlant del Joan Francesc Dalmau, estaríem davant tot un referent de la literatura ponentina actual. El filòleg va fer una dissecció prolífica de l'estructura i el significat del text. Va destacar que tot i la dificultat del gènere poètic en sí mateix, cal valorar la capacitat del poeta de construir unes metàfores molt a l'abast del lector que estigui amatent a la lectura del gènere poètic. Fins i tot va recomanar que seria una obra ideal per introduir a la poesia als no iniciats, per aquest esforç més que superable, a l'hora de desxifrar el què ens vol dir el Joan Francesc. En general estaríem davant una poesia escrita a partir de l'experiència del "jo" però que, al mateix temps, ens transporta a un món d'experiències comunes en les que tots i totes ens podem identificar. Un dels aspectes interessants que es pot trobar en la poesia de Dalmau és sobre qui és més propietari dels mots, del qui els escriu o del qui els llegeix. En qualsevol cas, sempre planeja l'ombra del pànic al full en blanc, de la dificultat inherent d'escriure un text, qualsevol text.
La palauenca Ester Gasol, la il·lustradora dels dibuixos del llibre va començar agraint al Joan Francesc per l'oportunitat d'il·lustrar un llibre de poemes, la primera vegada que ho feia, i també va agrair a l'editorial Fonoll per l'edició tan acurada i els recursos i el temps esmerçats en aquesta publicació. Va definir al Joan Francesc com una persona amb una gran ambició artística i que, alhora, et fa partícip dels seus projectes. En aquest sentit se sent afortunada perquè aquest projecte li ha permès treballar al costat del Joan Francesc i d'un altre professional que valora molt com el Jordi Giribet, l'autor dels vídeo-poemes.
Jordi Giribet agafà posteriorment la paraula per dir-nos la responsabilitat i el vertigen que li va provocar, en un principi, crear audiovisuals a partir d'un text poètic ja que, la poesia del Joan Francesc, és tant suggeridora d'imatges que hi ha el risc, segons ell, d'empobrir l'experiència poètica individual de cadascú. Tot seguit ens projectà a la sala els dos primers videopoemes, d'una gran bellesa plàstica alhora que austera, la qual cosa facilita i no condiciona la riquesa d'imatges que a cada persona li suggereix el text poètic del Joan Francesc. És un projecte inacabat ja que s'aniran incorporant noves produccions audiovisuals sobre altres poemes del llibre.
Finalment va parlar el propi autor dels poemes. El Joan Francesc Dalmau considera que parla de temes bàsics universals com l'amor, el com ens veuen els altres, com ens relacionem amb els mots, etc. Admet que hi pot haver diferents nivells de lectura, que un a mesura que va llegint o rellegint els poemes pot anar descobrint diferents coses però que, al capdavall, el que interessa és captar el sentiment que hi ha en els versos, o que l'autor ha volgut que s'hi reflectissin en els mateixos. I és que, de fet, les paraules no deixen de ser instruments que fem servir que ens permet fer una aproximació al que volem dir, al que sentim, al que volem comunicar. En tot cas, en aquest procés comunicatiu no hi és aliè, segons l'autor, el propi lector que hi ha de posar de la seva part i estar predisposat a entendre el que se li està dient. El Joan Francesc, i aquest és un tema recurrent en la seva obra, sempre s'ha sentit fascinat per la sort, el destí, l'atzar o els mateixos déus que governen o no la nostra existència. Una existència que intentem plasmar en uns mots, sovint una arma de doble tall o doble sentit, i que a l'estil de Pere Calders, no sempre ens porten a ports segurs i diàfans, sinó que sovint ens deixen en la intempèrie de l'absurd i del no-sentit aparent.
Donem l'enhorabona i les gràcies a tots els que han participat en aquest treball poètic multidisciplinar d'orfebreria, tant a nivell literari, plàstic com audiovisual i els encoratgem a seguir per aquest camí. Els assistents a l'acte van poder contemplar els dibuixos originals de l'Ester Gasol que surten al llibre ja que es van penjar a les dos parets laterals de la sala d'actes. Esperem aquest primer llibre il·lustrat de l'Ester Gasol no sigui l'últim que puguem gaudir. Ens consta que, segurament, no serà així. Tant de bo.
Enllaç a l'àlbum Presentació del llibre "La malícia dels mots"
Enllaç a música de Joan Francesc Dalmau
Els vídeos-poemes de Jordi Giribet
La malícia dels mots from Jordi Giribet on Vimeo.