dimarts, 6 d’octubre del 2020

EL PALAU D’ANGLESOLA REUNEIX 18 INVESTIGADORS A LES JORNADES D’ESTUDIS SOBRE EL PLA D’URGELL

 La literatura i els seus estudis hi tindran un pes destacat

El Palau d’Anglesola acollirà el pròxim dissabte, 17 d’octubre, les XI Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell. L’alcalde del Palau d’Anglesola, Francesc Balcells i el president de Mascançà, Jaume Suau, han presentat aquest dilluns el programa de la nova edició.

 

Jaume Suau ha detallat el programa d’aquest any on tenen una important presència les comunicacions dedicades a la literatura i autors plaurgellencs. Suau ha assenyalat que la ponència inaugural anirà a càrrec dels professors Josep Camps i Francesc Foguet precisament amb una panoràmica sobre la literatura comarcal dels darrers deu anys. Dins aquest àmbit literari destaquen les comunicacions de Ramon Miró amb l’estudi sobre les cartes rebudes per Valeri Serra i Boldú de temes verdaguerians i la de Moisès Selfa sobre les característiques de la poesia infantil a l’obra poètica de Maria Mercè Marçal.  També en l’àmbit de la creació hi ha dos estudis sobre la música a la comarca, el de Josep Maria Salisi sobre el cançoner a principis del segle XX i un altre de Jordi Bonilla sobre el panorama musical des de 1950-2020. L’educació compta amb dues comunicacions: una dedicada als mestres i la didàctica al Palau d’Anglesola per part de Ton Solé i una altra des de l’àmbit de l’educació i el treball social centrada en la vellesa a la ciutat de Mollerussa, per l’educadora social Cristina Cos. La salut també compta amb un estudi sobre malalties i pandèmies a Bellvís, per part de Jaume Suau. Dins l’apartat més històric, l’arqueologia veu revisada i actualitzada la seva carta arqueològica comarcal amb la comunicació de Montse Baiges, Marc Bouzas i Jaume Puigredon. El segueixen quatre estudis dins la història contemporània: la biografia de Jesús Coll sobre un ivarsenc al camp nazi de Dachau; les depuracions franquistes a la Casa Canal, de Dani Altisent; Esteve Mestre parlarà dels cent anys de futbol al Pla d’Urgell i els estudiosos Vicent Lladonosa i Felip Gallart repassaran la crònica negra a la comarca entre els anys 1874-1899. Les ciències naturals comptaran amb un estudi sobre la lucioperca, un peix present a l’Estany d’Ivars i Vila-sana.

Els divuit investigadors presentaran tretze comunicacions i una ponència, en el format habitual en què cada participant comptarà amb quinze minuts per explicar la seva recerca. Jaume Suau s’ha mostrat molt satisfet amb l’interès per part dels investigadors per seguir presentant les seves comunicacions en aquestes Jornades i fer-ho des d’àmbits tan variats com la biologia i els estudis literaris. Suau confia que totes les comunicacions es converteixin en articles al pròxim número de la revista Mascançà. Precisament, la revista que recull les comunicacions de les anteriors jornades, es presentarà aquest dijous dia 8 d’octubre a la biblioteca Jaume Vila de Mollerussa.

El Palau d’Anglesola serà l’onzena població del Pla que albergarà la iniciativa després de Golmés, Miralcamp, Bellvís, Linyola, Mollerussa, Torregrossa, Bell-lloc, Vila-sana, el Poal i Vilanova de Bellpuig. L’autora del cartell d’aquesta edició, i també de les Jornades Europees del Patrimoni, és la Jordina Solsona, jove dissenyadora de la comarca. 

Per altra banda, l’alcalde del Palau d’Anglesola, en Francesc Balcells, s’ha felicitat per poder tirar endavant l’activitat en unes circumstàncies tan difícils i  ha explicat que s’han pres totes les mesures necessàries perquè les Jornades es puguin desenvolupar amb tota la seguretat requerida. Per això cal inscripció prèvia, dur la mascareta posada durant les presentacions i mantenir la distància de seguretat entre el públic. Balcells destaca que en aquests moments, més que mai, cal estar al costat de les iniciatives que ens fan valorar el que som, el que tenim i d’on venim. Aquests darrers mesos hem passejat més que mai pels nostres termes, hem pedalat força pels nostres camins, i per tant són temps de descobrir-nos i redescobrir-nos i en això, Mascançà i els estudiosos que participen en les Jornades, ens hi ajuden de forma excel·lent. Per tant, pels plaurgellencs és una oportunitat d’autoestima, de seguir fent xarxa entre les 18 poblacions, i pels forasters, ara que el turisme de proximitat ha augmentat, és una manera de situar la nostra jove comarca al mapa de les destinacions. Entre la diversitat de presentacions, destaca la participació del guanyador de la primera convocatòria del Premi del Treball de Recerca de batxillerat, el jove Toni Bonilla. És una iniciativa excel·lent perquè els més joves puguin estudiar i estimar la seva contrada.

Des de l’Ajuntament del Palau d’Anglesola s’ha posat a disposició de l’organització els mitjans perquè les Jornades es puguin retransmetre en directe per internet i es puguin seguir, d’aquesta manera, des de fora de la vila. Tant per part de Mascançà, organitzador de les Jornades, com de l’ajuntament del Palau d’Anglesola, amfitrió de les mateixes, s’ha volgut transmetre la sensibilitat amb els difícils moments que travessa el país. Curiosament, una de les ponències, explica com s’havien viscut les pandèmies fa dos segles al nostre territori i sembla que no hi ha pas massa diferències en algunes mesures i actituds.

Les inscripcions a les XI Jornades d’Estudis s’han de realitzar mitjançant correu electrònic participaciociutadana@elpalaudanglesola.com o trucant al 973 60 13 14. Es pot inscriure a tot el matí sencer, de 9.00 a 13.30 h, o a la primera franja (9.00 h a 11.00 h) o segona franja (11.30 h a 13.30 h)