dimecres, 22 de juliol del 2015

ENTREVISTEM ALS JOVES DEL CAMP DE TREBALL SOCIAL "COOPERA MOLLERUSSA" QUE FAN SERVEI AL PALAU

Dimecres, dia de mercat a Mollerussa. Vuit joves entre 16 i 17 anys agafen el bus a quarts de deu des de la capital per venir a fer un camp de treball social al Palau d'Anglesola. Uns altres vuit es desplacen fins Bellvís. Hem vist la notícia al Segre i a Vilaweb Mollerussa i hem volgut conèixer-los. No sabem si són notícia perquè han escollit la nostra comarca i això ho fa singular, perquè són uns joves peculiars, per la tasca social que fan... Quedem amb ells a mig matí, a l'hora que aturen la feina. Tot menjant fruita del país per esmorzar asseguts a la vorera del carrer Roser coneixem el projecte i les persones: la Berta, l'Emma, l'Alba, la Júlia, l'Anna, la Laura, l'Arnau, la Dúnia i el Gus, responsable del petit grup.

Vénen de pobles i ciutats d'arreu de Catalunya. La majoria no es coneixien abans de fer cap a la nostra comarca. El Gus situa el tema: el camp de treball és una acció comunitària d'aprenentatge i servei. Els nois i noies fan una feina de suport social i tenen una experiència vivencial forta. A més a més es fa caliu de grup, descobertes, sortides, bon rotllo. L'objectiu del camp és fer-los més crítics, implicats i solidaris. Poca broma doncs.

El projecte "Coopera Mollerussa" l'organitza la Fundació Escolta Josep Carol, i forma part de l’oferta d’estiu de la Direcció General de Joventut (DGJ)del Departament de Benestar Social i Família. És la tercera edició. Els participants es mouen entre Mollerussa, el Palau i Bellvís del 22 de juliol al 2 d'agost. El camp base és al pavelló poliesportiu de Mollerussa. Allí tenen cuina i lliteres.

El dia a dia del camp: 8 del matí llevar-se i esmorzar. Dos grups agafen el bus i cap als pobles a fer servei mentre l'altre es dedica a la intendència (netejar l'espai i preparar el dinar per tots). Això és rotatori: un dia toca la casa del Palau, un dia la de Bellvís i un dia intendència (grup de servei). A les 2 es tornen a agrupar tots els participants per dinar. Migdiada i berenar a les piscines municipals. Després de berenar dinàmica de grup, sopar i joc de nit (entre altres activitats de descoberta de la comarca). El Gus ens explica que es fan cinefòrums a partir de pel·lícules de contingut social i que es dedica temps a compartir les vivències del dia a dia per ajudar a situar i entendre el que es va fent. També hi haurà temps d'excursió, per conèixer l'estany d'Ivars. 

Què ens hi ha portat en aquest camp de treball al Palau?

Gus, forma part de l'equip educatiu del camp de treball. Fa molts anys que és cap a l'escoltisme de Molins de Rei i ara cap d'unitat d'agrupament. Ja fa dos anys que, després dels campaments del seu cau, fa de monitor als camps de treball que organitza la Fundació Josep Carol. 

Berta, Eixample de Barcelona. Cursarà 4t d'ESO. Durant el curs fa voluntariat en un casal d'avis. Tot fent un treball de religió es va motivar a apuntar-se en un camp de treball per fer una feina cap als altres i seguir compromesa amb el voluntariat. 

Emma, viu a Badalona i farà 2n de batxillerat. És el tercer cop que participa en un camp de treball. Els anteriors havien estat mediambientals i enguany volia provar el tema social. Així que mentre l'estiu passat estava fent servei a la Costa Brava, a Palamós, enguany ha escollit l'interior. 

Alba, de Cornellà del Terri, un poble gran com el Palau situat al Pla de l'Estany. Cursarà 4t d'ESO. Amb tres noies més van decidir anar a un camp de treball de la Generalitat, el més lluny de casa possible. I han fet cap aquí. 

Júlia, viu a Vilafreser, Pla de l'Estany, i farà 4t d'ESO. Al pati del col·le, amb les amigues, van decidir apuntar-se en un camp de treball per fer alguna cosa pels altres. I lluny de casa. És monitora del Casal d'Estiu de Cornellà del Terri. 

Anna, és de Terrassa i farà 4t d'ESO. L'any passat ja es va a puntar a un camp de treball que li havien recomanat unes amigues, però no va poder anar-hi perquè, arran de la mort del seu avi de Galícia, va dedicar l'estiu a donar un cop de mà a l'àvia. Això d'ajudar als altres la motivat a apuntar-se enguany al camp de treball. 

Laura, viu a les Corts, a Barcelona. Farà 4t d'ESO. Es va apuntar després d'un sopar amb la família. La xicota del seu germà havia participat en un camp de treball i li va recomanar molt. Això d'ajudar a la gent, és guai. 

Arnau, també ve de Barcelona, del Clot. Cursarà 1r de batxillerat. És membre de l'Agrupament Escolta i Guia K2, i des de sempre al cau ha vist coses socials i ha fet activitats pels altres. Així que amb un amic escolta es van decidir apuntar en aquest camp. 

Dúnia, ha acabat 4t d'ESO i viu a Sagrera, a Barcelona. S'ha apuntat en aquesta història animada per una amiga.

Sigui com sigui s'han trobat tots al Palau i dediquen hores a netejar, arrebossar parets, pintar, muntar armaris... Quinze dies desconnectats de mòbil -sí, viuen sense mòbil durant tot el camp- i connectats intensament amb una realitat diferent, ben diferent, de la que tenen a l'abast durant la resta de l'any. El nen de la llar on treballen aquests matins d'estiu esmorza amb ells i se'ls mira ben satisfet. Durant dues setmanes té una bona moguda i ell hi vol participar de ple, ajudant en tot el que pugui perquè casa seva millori. També el pare i la mare i l'àvia estan molt contents, ens confirma el petit, mentre el Gus a cau d'orella ens confessa que pels joves el més emocionant del projectes no és pas la feina física sinó la relació amb les diferents persones que s'han trobat als pobles i al grup.

Ens aixequem de la tertúlia improvisada al mig del carrer sabent perquè han sortit al diari. Perquè són bona gent, fan servei en un poble humil però maco -què direm, no?- i, què caram, són joves que no fan gens de soroll però sí bona feina i tenen dret a ser notícia, ni que sigui per esperançar-nos l'estiu. Com escrivia Eduardo Galeano: "Mucha gente pequeña, en lugares pequeños, haciendo cosas pequeñas, puede cambiar el mundo".