diumenge, 27 de maig del 2012

ÒMNIUM JA TÉ SECCIÓ PRÒPIA AL PLA D’URGELL

Un centenar llarg de persones van assistir a la presentació de la secció d’Òmnium Cultural - Pla d’Urgell. Aquesta secció comarcal neix amb la voluntat d’augmentar la presència al territori i formarà part de la seu Ponent-Lleida. De fet, a curt termini, es preveu que d’aquesta seu en depenguin les seccions de les Garrigues, Urgell, Noguera, Segrià, Segarra i Pla d’Urgell.

Actualment a la comarca hi ha 80 associats. Víctor Costa, membre de la junta territorial d’Òmnium, és el representant de la nova secció comarcal. La secció no preveu estructura pròpia. És una aposta de l’entitat per donar certa autonomia a la comarca i millorar la qualitat i transversalitat de les accions. Un altre objectiu és reforçar les relacions amb altres entitats culturals del Pla com per exemple l’Associació Cultural Tots Som de Casa del Palau.

L’acte de presentació de la secció va tenir lloc al Centre Cultural de Mollerussa i va comptar amb la presència del senyor Josep Maria Forné, president d’Òmnium Ponent-Lleida, i de la senyora Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural. En Josep Maria va destacar que la nova secció té el repte d’arrelar la presència d’Òmnim al territori. D’altra banda va afirmar que, com a país, estem en un moment històric i “serem històrics” si volem. La Muriel, va fer un recorregut de la història recent de Catalunya, emmarcada en l’economia, en la conferència “el futur del nostre país”.

La presidenta d’Òmnium i economista, va reclamar més orgull als catalans, recordant que la riquesa del país ve del treball, no de l’especulació. Ara que ja hem superat el vell paradigma “de la fàbrica d'Espanya” hem de seguir treballant de valent per tal que el destí dels productes catalans sigui el món. Va subratllar la gran capacitat d’adaptació dels catalans que n’hem vistes de tots colors. I finalment es posicionà a favor de l’objecció fiscal, per trencar amb l’espoli econòmic i cultural d’Espanya.

Després de denunciar les constants agressions d’Espanya contra la llengua i l’economia, Muriel Casals afirmà que “el futur cultural del país, depèn del seu futur econòmic”. Va recordar que estem en un moment de tensió nacional, després de la manifestació del 10 de juliol i les consultes sobiranistes. “Ara som més rics en consciència nacional. Des de la societat civil i des de les entitats com Òmnium podem posar els focus per marcar cap on hem d’anar; el salt, però, només es pot fer des de la política!”
Finalment va  reivindicar patriotisme català i patriotisme europeu.

A l’acabar la conferència es va obrir un espai de debat que va girar entorn la independència i com assolir-la. La senyora Muriel Casals va concloure amb la pregunta “es pot tenir estat del benestar sense estat?”.