dijous, 31 d’agost del 2017

29 D'AGOST: ROBERT CAMPS, PREGONER DE LA FESTA MAJOR


Benvolguts veïnes i veïns, Palauencs i Palauenques.
Jo crec que per un palauenc l'honor més gran que pot tenir és el reconeixement de la seva estima al poble. Evidentment aquesta estima es pot demostrar de diferents formes; per exemple: col·laborant amb entitats siguin polítiques o culturals, estant al servei de la seva gent com fan els comerços i diferents serveis del poble o portant el nom del nostre poble a tot el món, com humilment fem a casa nostra mitjançant l'exportació i el reconeixement en els premis internacionals que hem rebut.

Quan em van proposar ser el pregoner d’aquesta festa major, el primer que em va venir al cap va ser el meu besavi, com la majoria deveu saber, sóc de Cal Sereno. El meu besavi BEP (com molta gent li deia) va ser el sereno d’abans i després de la guerra, i d’entre les seves comeses hi havia la de fer el pregó (a crits, ja que en aquella època no tenien micròfons!). 

Amb aquests records, em va picar la curiositat i vaig indagar una mica sobre els oficis que durant la història han anat sorgint al poble. Ja sabeu com va això de les cavil·lacions i les investigacions d’èpoques antigues...

Per no estendre’m massa faré una pinzellada dels diferents oficis que hi ha hagut al poble... 
Per exemple:
-Teníem Cal Cadiraire, Cal Boter, Ca la Molinera i Cal Teuler... on no cal explicar que s’hi produïa.
-Cal Ton del Carreter amb els carros i carruatges, i Cal Manxa amb els temps ja més moderns fent carretes. 
-la fàbrica d’embotits “La Palauense”, o les dues fassines de destil·lats.
-la Cietex en format cooperativa fent tèxtil.
-la Cooperativa de Sant Roc, inicialment encarada als sector vinícola i que amb el pas del temps ha sabut adaptar-se a les necessitats del poble.
-La Moleva, inicialment fent sucs per una companyia del País Basc, i avui en dia en mans d’una gran firma fent tot tipus de concentrats.

Actualment, Palau d’Anglesola té un teixit econòmic destacable, tenint en compte que és una població agrícola-ramadera, podem trobar productors de:
   - llet, cereals, farratges, fruiters, etc

Entre els que hauríem de destacar:
- les cebes, les nous, fins i tot les llums de Nadal, totes elles amb significatives exportacions,
- i com no, els formatges, motiu que avui hem porta aquí davant dels meus convilatans.

Recordo un petita anècdota que li va passar al meu pare, un dia sortint del bar de fer un cafè, un senyor d’aquí Palau el para i li diu: Josep! Què et puc fer una pregunta?! 
Sí, home - va contestar ell - És veritat que poseu cabres?!  
El fet és que ho va preguntar amb el sentit de que aquesta iniciativa semblava una cosa estranya, cosa de bojos.

En la història dels oficis tant de Palau com dels pobles dels nostre voltant, som pioners en fer formatges per aquestes contrades, fora dels Pirineus.I aquí estem, avui en dia.

La nostra família, com tantes altres, és tradicionalment agrícola i ramadera. "Totxo a totxo", entre el meu pare, el meu germà  i jo vam aixecar una nau al llindar d’entre Palau i Bellvís, en un trosset de terra que ha "pertanyut" a la família des de sempre.

Un bon dia, vam comprar set cabretes a un home de Mollerussa que en tenia un grapat i allí les vam instal·lar.
Teníem la intenció de vendre la llet, però és un producte molt poc perdurable i car de transportar en petits volums. Per tant se’ns va acudir d’elaborar els nostres propis formatges, i ens vam atrevir a començar a fer formatge fresc i mató. Així va començar aquesta aventura l’any 2000.

Poc a poc, les set cabretes van passar a ser cent vint. Al cap d’un temps,  ens vam atrevir a fer formatge tendre i madurat, tot això després de diversos cursos i proves fallides, que no és fàcil...! 

Amb el temps, hem decidit centralitzar el nostre ofici en els formatges i deixar als nostres ramaders la cura i explotació dels ramats.

Actualment, fem 16 tipus de formatges diferents, elaborem 2.500 litres de llet cada setmana, majoritàriament cabra, en segon terme ovella i una mica de vaca. 

Cal fer esmena que, el reconeixement que estem rebent tant dins de Catalunya com d’organismes d’arreu del món, ens reafirma que no ho fem malament del tot.

A Formatges Camps, ens sentim molt orgullosos de poder portar el nom del nostre poble a l’àmbit internacional.

La meva il·lusió i recolzada pel gremi formatger, seria que la fira del formatge que hem fet durant quatre anys, s’arribi a convertir en una fira monogràfica de formatges referent al món formatger. Sincerament, crec que amb molt d’esforç i el suport de tots vosaltres ho podem aconseguir!!!

Al llarg de l’any, es porten a terme la fira i diferents actes però, la Festa Major, simbolitza un punt de trobada conjunta, retrobament dels que vivim aquí, dels amics, parents, coneguts, i veïns d’altres pobles que els plau visitar-nos.

Com a pregoner d’aquest any, us hauria de dir, “us  convido a gaudir de la festa“però, com a dia de cloenda us dic: “espero que hagueu gaudit molt de la festa i del retrobament amb amics i familiars. Que ningú se n’hagi quedat fora.”

Penseu que, malgrat les xarxes, les noves tecnologies, les telecomunicacions, res no hi ha, més bonic i apassionant que la retrobada i l’abraçada no virtual i en directe, amb els amics i amb els vostres.

Desitjo que tots aquells que fa poc temps heu començat a participar i a gaudir de la nostra Festa Major, de mica en mica us aneu sentint tant Palauencs com em sento jo, no importa on heu nascut, vingueu d’on vingueu, de terres properes o de terres llunyanes.

I ara sí, estimats palauanglesolins, RECORDEU QUE LA FESTA MAJOR ÉS PER VIURE-LA, GAUDIM-LA TOTS, I... MOLT BONA FESTA MAJOR !!!

                                                   Robert Camps Fernàndez

Enllaç a més fotografies:
https://photos.app.goo.gl/PuvzVKeRAjzoopV82