diumenge, 28 d’abril del 2013

EL 5è VERMUT LITERARI CELEBRAT AVUI DIUMENGE

El vermut
Aquest diumenge, 28 d’abril, s’ha celebrat el 5è Vermut Literari del Palau d’Anglesola. El Vermut Literari vol apropar els escriptors i les escriptores de les comarques de Ponent al gran públic, en un format distès i proper, aprofitant el ressò de la festa de Sant Jordi. El Vermut Literari es planteja com un col·loqui entorn una temàtica concreta. El primer any foren escriptors locals; la segona edició escriptors comarcals; en el tercer vermut  intervingueren historiadors; l’any passat es dedicà a dones escriptores i enguany als fogons. L’atractiu d’aquest moment literari és, també, la degustació d’un aperitiu tradicional: sifó, vermut, olives, patates, formatge i xoriço.

5a edició
En aquesta cinquena edició hi han participat tres persones del món de la cuina que publiquen receptes, sigui en mitjans digitals, sigui en llibres convencionals.  Per una banda el reconegut cuiner Josep Lladonosa i Giró, nascut a Alguaire, que ha escrit 24 volums entorn la història de la cuina catalana i lleidatana. D’altra banda dues blogueres que pengen receptes autodidactes: la Dolors Mateu de Vallfogona de Balaguer, i la Melisa, argentina veïna de Mollerussa. 


En Josep, Creu de Sant Jordi i guardonat en múltiples certàmens, ha defensat els orígens de la cuina catalana, documentats en la literatura del segle XIV, així com també la nostra cuina de Lleida i de Catalunya. Explica que tota cuina parteix d’uns bons fonaments: una bona beixamel, un bon sofregit... A partir dels fonaments ben posats les petites variacions configuren noves receptes. Defensor de la cuina de tota la vida, de les receptes elaborades a poc a poc i amb productes de proximitat, de passar temps fregint la ceba o escalivant en flama, aconsella que desconfiem d’algunes estrelles mediàtiques de la cuina.

La Dolors escriu receptes al bloc (http://blogdecuina.blogspot.com.es/) des de fa cinc anys. En té més de nou-centes i actualitza el bloc diàriament. Té seguidors d’arreu del món. Es passaria hores i hores parlant de receptes, de cuina, de plats ben presentats i ben explicats. Com el Josep, defensa els productes de la terra. Ha participat en programes de televisió i ha guanyat premis com el Curs de Cuina de Primavera de cal Blay. Defensa l’honestedat i la veritat a l’hora d’omplir el bloc perquè a internet s’hi pot trobar de tot. És molt creativa i aconsella treure rendibilitat del que tenim al rebost i a la nevera. Les seves receptes són pràctiques i, en general, fàcils d’aplicar. El seu bloc, que té 1600 membres i unes 3000 entrades diàries, permet buscar les receptes per ordre alfabètic i també per ingredients. També és present al facebook amb prop de 5500 seguidors.

El bloc de la Melisa (http://tartasyms-melisa.blogspot.com/) és més nou. Fa just un any que s’ha endinsat en aquest món. Com aquell qui diu va començar per casualitat però ja ha participat en diferents fires de reposteria. Escriure al bloc és compartir una afició i confessa que li encanta tenir contacte amb els seus seguidors, alguns dels quals fins i tot ha conegut personalment. Respon totes les consultes i envia les receptes ben detallades quan se li demana. S’ha especialitzat en les postres i almenys cada quinze dies en penja una. Abans de penjar-la sempre les prova i les fa provar. De la seva padrina ha après molts consells culinaris. Al bloc hi trobarem algunes receptes amb tocs llatinoamericans i adaptades als gustos catalans. Igual que la Dolors és una bona lectora i seguidora d'altre blocs culinaris.

Una cinquantena de persones han seguit l’acte organitzat per l’Associació Cultural Tots Som de Casa, entitat que publica la revista local Avenç. L’acte ha transcorregut distés i amè durant un parell d’hores, acompanyat de fotografies, de receptes concretes i d’aperitiu. Hem sortit amb ganes de provar coses noves, amb els productes de sempre i d'aquí. Hem sortit convençut que, per menjar bé, molt bé, no cal anar pas massa lluny. Tenim una de les millors cuines del món, amb història, amb bons ingredients; una cuina que hauríem de valorar, practicar i estimar més. La nostra identitat catalana arrela en la cuina molt més del que pensem. I que no està prou bé defensar qui som a partir dels productes de proximitat (quilòmetre zero en diuen ara), del bon gust, dels plats nostrats i d'una bona taula compartida?

Els tres convidats comparteixen passió per la cuina i per transmetre les seves creacions. Abans que lletraferits tots es confessen cuiners. Certament són uns artistes entre els fogons i comparteixen, a més, l’art de saber-ho explicar.

dissabte, 27 d’abril del 2013

Sortida de l'Associació de Dones a MÓN SANT BENET

El dia 20 d’abril a l’Associació de Dones iniciarem la visita a Món Sant Benet.
Amb un temps esplèndid vàrem arribar de bon matí on vam trobar un espai cultural, turístic i de lleure, tot en un entorn natural incomparable al terme municipal de Sant Fruitós de Bages.
Havent esmorzat ens endinsàrem a la visita. Primer a la Fundació Alicia, recerca científica i gastronòmica, liderada pel Ferran Adrià. Amb aquest espai vam poder experimentar amb les nostres percepcions en el taller-demostració “El sentit dels sentits”.
Tot seguit vam visitar el monestir i ens vam quedar fascinats. Les visites són guiades, però a més hi ha audiovisuals que aconsegueixen traslladar-te en el temps. 
Després d’un bon dinar vam visitar la residència dels Cases, una fantàstica residència d’estiu amb mobles i una col·lecció d’art imponent de l’època modernista que la família va deixar al monestir.
En acabar la visites programades vam emprendre el viatge de tornada al Palau.
La experiència va ser realment bona i molt recomanable.
Fotos PUNTBLOC

dimecres, 24 d’abril del 2013

5è VERMUT LITERARI: "Lletres i cuina, escriptors de receptes"

El diumenge vinent al Palau d'Anglesola tindrà lloc el 5è Vermut Literari.

El Vermut Literari vol apropar els escriptors i les escriptores de les contrades de Ponent al gran públic, en un format distès i proper, aprofitant el ressò de la festa de Sant Jordi. 

En aquesta cinquena edició hi intervindran persones del món de la cuina que publiquen receptes, sigui en mitjans digitals, sigui en llibres convencionals. 


DIADA DE SANT JORDI: 270 CAL·LIGRAMES!!! MOLTES GRÀCIES!

Moltes gràcies a tots i totes els que heu participat en la proposta d'escriure CAL·LIGRAMES D'OPTIMISME: CONSELL PER SER FELIÇ. 
Mireu quin goig de senyera:

La senyera la podrem veure en detall al 5è VERMUT LITERARI DEL PROPER DIUMENGE 28 D'ABRIL. US HI ESPEREM!

divendres, 19 d’abril del 2013

1500 ESCOLTES ES REUNEIXEN A FRAGA

L'Agrupament Escolta i Guia Lo Merlet del Palau d'Anglesola ha participat aquest cap de setmana a la trobada de la Demarcació anomenada Boom.
Enllaç a la notícia a la pàgina de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya: http://www.escoltesiguies.cat/node/3665

dijous, 18 d’abril del 2013

Fase Comarcal de Natació celebrada el 23 de març a Mollerussa

Notícia del Diari Segre referent a la Fase comarcal que es va celebrar el dissabte 23 de Març a Mollerussa.
La junta agraeix la participació i el bon paper que van tenir tots els nedadors/es del Associació Esportiva de Natació EL PALAU. 
 

dimecres, 17 d’abril del 2013

Caminada i calçotada al Palau d'Anglesola organitzada per la Penya Barcelonista

Unes 200 persones van participar en la VII Calçotada de la Penya Barcelonista del Palau d'Anglesola. A més a més una quarantena va fer la caminada de 17 quilòmetres que els va portar i tornar de Bellvís amb la col·laboració dels Xafatolls.
Llegir la notícia a:
 
Foto de Vilaweb Mollerussa

El Palau d'Anglesola fa millores per treure trànsit rodat del centre urbà


Aquesta setmana comencen les obres d'adequació dels ressalts de diferent carrers del Palau d'Anglesola. Es suavitzaran per facilitar el pas de vehicles pesants, evitant que hagi de passar pel centre urbà del poble.
Llegir la notícia a:

Foto de Vilaweb Mollerussa
 

diumenge, 14 d’abril del 2013

L'ASSOCIACIÓ DE DONES VISITA EL TALLER ANTONI MIQUEL SL DE VALLS

Més d’una quarantena de persones del Palau ens vàrem aplegar a la parada de l’autocar per anar a Valls. Era l’inici d’una entranyable visita a una empresa local, Taller Antoni Miquel SL.
El temps era indecís i durant el camí vam recordar pinzellades de la història de l’empresa.
En arribar a Valls, quina sorpresa!. Ens van rebre com autèntics reis. Tot l’equip de l’empresa ens van acollir molt amablement i ens van delectar amb un abundós esmorzar. Impressionant!
Tot seguit visita a les instal·lacions del taller i després ens van fer una xerrada presentada amb audiovisuals, impartida per l’Antoni Garralón que ha viscut des del principi el creixement de l’empresa i amenitzat pels comentaris i anècdotes de l’Antoni Miquel.
Des de l’associació li vam fer entrega d’uns obsequis per la seva col·laboració els quals va rebre molt emocionat. Sobre les 13,30 hores ens dirigirem a Cal Ganxo un restaurant prop de Valls, una casa pairal de l’Edat Mitjana amb una cuina familiar on vam gaudir d’una calçotada artesanal de primera qualitat.
En acabar, la ruta va continuar cap a Sidamon, on vam visitar les oficines, despatxos, aules de formació i el taller on vam observar tres ambients ben diferenciats: el departament comercial, el departament de postvenda i el departament de lloguers.
Acabada la visita, en un ambient de festa, vam brindar pel futur de l’empresa, i per la bona organització. Un dia inoblidable!

XERRADA "LA INCONTINÈNCIA URINÀRIA" A CÀRREC DE MERITXELL VILAGRASA

A l’Associació de Dones en ha mogut l’ interès de compartir i parlar d’un dels problemes més freqüents en les dones “La incontinència urinària”.
Dissabte dia 6 d’abril va tenir lloc al local sociocultural una xerrada a càrrec de la Meritxell Vilagrasa, fisioterapeuta especialitzada en aquest tema.
La xerrada es va estructurar amb una primera part on la Meritxell ens va parlar sobre l’anatomia de l’aparell urogenital, i d’una segona part on ens va explicar la prevenció i el tractament de la incontinència urinària, que, tot i que no sempre es pugui resoldre, si que es poden minvar els símptomes.
Des d’aquí un agraïment a totes les persones que varen acudir a la xerrada i que, varen omplir la sala donant-nos una bona raó per seguir aportant temes tan interessants com el de dissabte.

El Palau d’Anglesola arranja 15 quilòmetres de camins municipals

L’Ajuntament del Palau d’Anglesola ha arranjat 15 quilòmetres de camins municipals a fi de tenir els camins en bones condicions pels seus usuaris, principalment pagesos i treballadors de les finques del terme. L'actuació que va ser adjudicada i posteriorment realitzada per l'empresa Àrids Romà, ha tingut un cost  total de contracte de 6.655 euros.
Llegir la notícia a:
Foto de territoris.cat

dijous, 11 d’abril del 2013

A punt per rebre la VI edició del CATIGAT

El 28 d'abril passarà pel Palau d'Anglesola la 6a edició de la pedalada Cati-Gat. Amb el lema "100 quilometres, 18 pobles, una comarca ", la Cati-Gat consisteix una pedalada popular en BTT no competitiva, organitzada conjuntament per diverses entitats de la comarca. El seu esperit és de donar a conèixer tota la comarca del Pla d'Urgell, amb un recorregut que transcorre per tots els pobles i nuclis de la comarca.

dilluns, 8 d’abril del 2013

ASCENS DEL CF DEL PALAU A TERCERA CATALANA!




Ahir diumenge, el Club de Futbol del Palau d'Anglesola va guanyar al CF Barbens (2-0). 
El partit corresponia a la 21a. jornada del grup 23 de Quarta Catalana. Amb aquest resultat el nostre equip s'ha assegurat l'ascens a Tercera Catalana, brodant així una temporada excel·lent!
Després del partit s'improvisà una rua festiva pels carrers i places del poble.
L'enhorabona, nois i afició!  




dissabte, 6 d’abril del 2013

UN PREMI MÉS PER A FORMATGES CAMPS

El dissabte, 23 de març, Formatges Camps va obtenir el guardó al MILLOR FORMATGE CATALÀ DE L'ANY amb el Blau de Nét! La més sincera enhorabona al Robert. Haurem de dedicar-li més portades de la nostra revista si segueix amb aquest encert pel bon gust i per la qualitat artesana!
 
Podeu llegir la classificació d'aquest certament, Lactium 2013,http://blocdeformatges.wordpress.com/2013/03/26/resultats-lactium-2013/

dijous, 4 d’abril del 2013

La falta de veracitat sobre la història dels 150 anys dels Canals d'Urgell

El palauenc Josep Ripoll, topògraf de la Comunitat General de Regants durant 48 anys, partícip en diverses publicacions sobre els Canal d'Urgell i conferenciant, demostra la falta de veracitat d'algunes publicacions sobre els 150 anys de la infraestructura.
Llegir la notícia a:
Foto de Territoris.cat
 

El Palau d'Anglesola s'afegeix al pacte contra el canvi climàtic

L’àmbit d’aplicació de l'actuacions es centra en els sectors que són competència de l’Ajuntament com  l’enllumenat públic, els edificis municipals, el tractament de residus, etc., tot i que també s’incidirà sobre el sector privat.
Llegir la notícia a:

Foto de Territoris.cat

dimarts, 2 d’abril del 2013

XERRADA DE VICENT PARTAL: "A UNA PAM DE LA INDEPENDÈNCIA"

Aquest dijous 4 d'abril, dins del Cicle de Primavera, l'Ateneu Popular de la Plana d'Urgell, amb col·laboració de l'Assemblea Nacional catalana del Pla d'Urgell, ha organitzat una xerrada del periodista i director de Vilaweb, Vicent Partal, que ens parlarà sobre el camí del procés sobiranista sota el títol "A un pam de la independència".