dijous, 31 de maig del 2012

Alumnes de l'Escola Arnau Berenguer del Palau d'Anglesola visiten les Coves de l'Espluga de Francolí


L’Escola Arnau Berenguer del Palau d’Anglesola va fer una sortida el passat dia 25 de maig a l’Espluga de Francolí. 34 alumnes de Cicle Mitjà i acompanyats per 3 professors, la Carme, el Josep Maria i el Xavier van visitar van visitar les Noves Coves de L’Espluga, on van descobrir l’evolució humana des del Paleolític fins l’actualitat a través d’audiovisuals que recreen escenes de la prehistòria amb personatges reals.

Com a complement a la visita, els alumnes van participar activament en un taller de prehistòria, on van poder construir una cabana neolítica o van fer una pintura rupestre, entre d’altres activitats.

De Escola Arnau Berenguer a l'Espluga de Francolí

diumenge, 27 de maig del 2012

PELEGRINS DEL PALAU CAP A LLEIDA

El darrer diumenge de maig, a 2/4 de 8 del matí, uns setanta pelegrins arribats de diferents indrets de Catalunya s'han aplegat a la plaça Major del Palau per iniciar el trajecte el Palau-Lleida del Camí de Sant Jaume. La nova Associació dels Amics del Camí del Palau ha rebut els pelegrins al poble. Mossèn Carles ha beneït les pomes que han servir d'esmorzar, ha segellat la credencial dels pelegrins i els ha desitjar un bon trajecte. 
Els pelegrins s'han aturat a Bell-lloc i després han fet camí fins a Lleida on han passat per la capella del peu del Romeu. Han dinat a l'Acadèmia Mariana i a la tarda han visitat el castell de la Suda i la Seu Vella per concloure la jornada.

JA PODEM RECICLAR L’OLI USAT I LA ROBA VELLA

Des d'aquesta setmana passada tenim dos nous contenidors situats a la Plaça Amàlia Portabella del Palau (rere la creu de terme de l’Avinguda Sant Roc): un per depositar l'oli de cuina usat i l'altre per la roba.
El Consell Comarcal ha col·locat aquests contenidors a tots els pobles del Pla, seguint el projecte "suma't a la recollida selectiva". L'oli usat, molt perjudicial pel medi ambient si no es gestiona bé, cal dipositar-lo dins ampolles de plàstic.
La gestió de la roba i l’oli de cuina usat la duran a terme de forma gratuïta les entitats socials Troballes i Shalom Taller, respectivament, que tenen com a objectiu la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social. Troballes donarà a la roba un segon ús i, en cas que no es pugui aprofitar, l’utilitzarà per a fer fibra. Per la seva part, Shalom, recollirà l’oli dels contenidors i el gestionarà per a convertir-lo en biodièsel.
Cal destacar que aquest nou servei no suposarà cap cost extra ni pels ciutadans ni pels consistoris.

ÒMNIUM JA TÉ SECCIÓ PRÒPIA AL PLA D’URGELL

Un centenar llarg de persones van assistir a la presentació de la secció d’Òmnium Cultural - Pla d’Urgell. Aquesta secció comarcal neix amb la voluntat d’augmentar la presència al territori i formarà part de la seu Ponent-Lleida. De fet, a curt termini, es preveu que d’aquesta seu en depenguin les seccions de les Garrigues, Urgell, Noguera, Segrià, Segarra i Pla d’Urgell.

Actualment a la comarca hi ha 80 associats. Víctor Costa, membre de la junta territorial d’Òmnium, és el representant de la nova secció comarcal. La secció no preveu estructura pròpia. És una aposta de l’entitat per donar certa autonomia a la comarca i millorar la qualitat i transversalitat de les accions. Un altre objectiu és reforçar les relacions amb altres entitats culturals del Pla com per exemple l’Associació Cultural Tots Som de Casa del Palau.

L’acte de presentació de la secció va tenir lloc al Centre Cultural de Mollerussa i va comptar amb la presència del senyor Josep Maria Forné, president d’Òmnium Ponent-Lleida, i de la senyora Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural. En Josep Maria va destacar que la nova secció té el repte d’arrelar la presència d’Òmnim al territori. D’altra banda va afirmar que, com a país, estem en un moment històric i “serem històrics” si volem. La Muriel, va fer un recorregut de la història recent de Catalunya, emmarcada en l’economia, en la conferència “el futur del nostre país”.

La presidenta d’Òmnium i economista, va reclamar més orgull als catalans, recordant que la riquesa del país ve del treball, no de l’especulació. Ara que ja hem superat el vell paradigma “de la fàbrica d'Espanya” hem de seguir treballant de valent per tal que el destí dels productes catalans sigui el món. Va subratllar la gran capacitat d’adaptació dels catalans que n’hem vistes de tots colors. I finalment es posicionà a favor de l’objecció fiscal, per trencar amb l’espoli econòmic i cultural d’Espanya.

Després de denunciar les constants agressions d’Espanya contra la llengua i l’economia, Muriel Casals afirmà que “el futur cultural del país, depèn del seu futur econòmic”. Va recordar que estem en un moment de tensió nacional, després de la manifestació del 10 de juliol i les consultes sobiranistes. “Ara som més rics en consciència nacional. Des de la societat civil i des de les entitats com Òmnium podem posar els focus per marcar cap on hem d’anar; el salt, però, només es pot fer des de la política!”
Finalment va  reivindicar patriotisme català i patriotisme europeu.

A l’acabar la conferència es va obrir un espai de debat que va girar entorn la independència i com assolir-la. La senyora Muriel Casals va concloure amb la pregunta “es pot tenir estat del benestar sense estat?”.

dimecres, 23 de maig del 2012

ÒMNIUM CULTURAL PRESENTA LA SECCIÓ DEL PLA D'URGELL

El proper dissabte, 26 de maig, es presentarà la secció del Pla d'Urgell d'Òmnium Cultural. L'acte consistirà en la xerrada de la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals (a 2/4 de 9 al Centre Cultural de Mollerussa) i d'un sopar-tertúlia (a les 10 del vespre al local de l'Ateneu). 
Per participar al sopar, cal que confirmar l'assistència al mail ponent@omnium.cat o als telèfons 973272584 o al 628863456 (preu 10€).

CONFERÈNCIA PRESENTACIÓ ÒMNIUM AL PLA D'URGELL 
"EL FUTUR DEL NOSTRE PAÍS"
A CÀRREC DE MURIEL CASALS, presidenta d'Òmnium Cultural
Dia: Dissabte, 26 de maig de 2011
Lloc: Centre Cultural de Mollerussa - Sala d'actes (C/Ferran Puig, 15)
Hora: 2/4 de 9 del vespre A L'ACABAR HI HAURÀ SOPAR
 

dimarts, 22 de maig del 2012

27 MAIG: CAMÍ DE SANT JAUME DEL PALAU A LLEIDA

El proper diumenge 27 de maig una setantena llarga de persones farem la següent caminada pel Camí de Sant Jaume, des del Palau d’Anglesola a Lleida passant per Bell-lloc d’UrgellEl traçat transcórrer per pistes agrícoles i la dificultat estarà en si fa calor, per la qual cosa cal que porteu aigua, barret pel sol i crema protectora. Són 25 km en total. La planificació del dia és la següent:

7:30      Lloc de trobada a la plaça de l’església del Palau d’Anglesola.
10:00    Bell-lloc d’Urgell, parada per esmorzar. Hi ha bar que ens pot servir cafè i begudes però cal portar l’entrepà.
15:00    Lleida, dinarem a l’Acadèmia Mariana de Lleida
17:30    Tornada en autocar al Palau d’Anglesola


El menú per dinar serà amanida d’entrant, pastís de patata i verdures de primer plat i cassola de tros de segon. Vi, aigua, postres i cafè inclosos.

Els preus són els següents (es cobraran en efectiu a l’inici de la caminada):
Inscripció = 3 euros 
Inscripció+autocar= 7 euros

Pack complet (inscripció+dinar+autocar): 19 euros

Per inscriure-us ens heu de respondre aquest mail indicant el nom i cognoms, telèfon fix i mòbil (si el portareu el dia de l'activitat), DNI i data de naixement de tots els inscrits. Heu d’indicar també si fareu la tornada amb l’autocar o no i si us quedeu a dinar.

El termini d’inscripció es tanca el dijous 24 de maig a les 12 de la nit.
 Associació d'Amics del Camí de Sant Jaume 
info@camisantjaume.com
www.camisantjaume.com

dilluns, 21 de maig del 2012

FESTA DEL MEDI AMBIENT

L'Ajuntament ha convocat la primera festa del medi ambient. Les inclemències climàtiques han obligat a muntar les diferents activitats al poliesportiu. A l'entrada del pavelló es podien observar animals cedits per l'ocasió per diferents palauanglesolins: vedells, conills, cabres, ovelles, gallines, ponis, gripaus i cucs de seda. A l'interior més de trenta jocs elaborats amb material reciclat han permès gaudir lúdicament a petits i grans. També hi havia quatre inflables i taules d'informació de diferents entitats: 
  • Correllengua, 
  • Associació Cultural Tots Som de Casa, 
  • Amics del Camí de Sant Jaume i 
  • Parròquia del Palau. 
L'artista Irene Baron ha tingut força concurrència als tallers de sabó que ha dinamitzat matí i tarda. I els Pioners i Caravel·les de l'AEiG Lo Merlet han omplert de color la festa amb dos tallers fets amb materials reutilitzats: un de maraques al matí i un mòbil a la tarda. Segons fonts de l'Ajuntament, la proposta és donar continuïtat a la festa, implicant comerços i més entitats del poble.

MARATÓ PER LA POBRESA

El diumenge dia 27 de maig, TV3 convoca la primera marató per la pobresa. Les entitats cristianes del Palau s'han unit per recolzar aquest projecte i per això el dissabte, 19 de maig, es van organitzar diferents actes al poble. L'Agrupament Escolta i Guia Lo Merlet va dinamitzar diferents jocs de cooperació a la Plaça Generalitat. Seguidament hi va haver una xocolatada solidària i a la cloenda es va fer una crida a lluitar contra les causes de la crisi i les desigualtats que provoca a la nostra societat.

diumenge, 20 de maig del 2012

AUGMENTEN ELS ROBATORIS I EL VANDALISME

Els actes vandàlics segueixen presents al nucli urbà del Palau d'Anglesola. 
Les faroles de la Plaça de la Generalitat han aparegut tirades a terra, els vidres del cau de l'AEiG Lo Merlet trencats i dia rere dia la factura de desperfectes del mobiliari urbà augmenta. De fet l'Ajuntament ja ho va denunciar als veïns en una tramesa fa unes setmanes, tot recomanant civisme.
Al vandalisme cal sumar-hi aquests darrers dies, diferents robatoris a dependències i material municipal. A l'equip de so i el projector sostrets fa uns mesos, ara cal sumar-hi que els lladres van entrar al magatzem de ca la Cileta, van prendre diferents eines, i van agafar claus de diferents espais municipals. Amb aquestes claus van entrar al pavelló poliesportiu, al tanatori... i es van endur material divers. La vigília de la festa del Medi Ambient es va robar material de la deixalleria mòbil instal·lada davant del pavelló poliesportiu.

divendres, 18 de maig del 2012

DEMÀ 19 MAIG - MARATÓ DE LA POBRESA AL PALAU D'ANGLESOLA

Plaça de la Generalitat - a partir de les 16:00 hores amb jocs, contacontes...per a grans i petits!!

18:00 hores xocolatada solidària


18:30 hores Acte de cloenda
 

Us hi esperem perquè amb el vostre donatiu volem dibuixar la nostra cadira!!

dissabte, 12 de maig del 2012

Participem en el 8è CONGRÉS DE L'ASSOCIACIÓ CATALANA DE PREMSA COMARCAL I LOCAL

Celebrat avui, 12 de maig al Vendrell, concretament al Museu Vil·la Pau Casals, amb unes precioses  vistes al mar, un bon temps (sense la desmesurada calor que hem patit avui al Pla d'Urgell) i una bona assistència de participants.  A més a més de l'Avenç, de la nostra zona, també han participat: Lo Pregoner d'Urgell, El Segre i L'Església d'Urgell.
A dos quarts de deu del matí ha tingut lloc l'Assemblea ordinària de l'ACPC, reservada als associats, on s'ha parlat de despeses, ingressos, manteniment de quotes, activitats...  tot aprovat.
Seguidament, a dos quarts de dotze del matí ha començat el Congrés amb els següents punts:
  • Exposició i debat sobre les aplicacions de tecnologia punta que poden beneficiar les publicacions.
  • Presentació del Llibre Blanc 2012 de la Premsa Comarcal.
  • Presentació del treball guanyador del 6è Premi de Recerca Universitària de Premsa Comarcal.
  • Presentació del nou web, per donar suport als associats i la possibilitat de comprar premsa comarcal digital on line.
També hem compartit un bon i animat dinar, i com no podia faltar, també els discursos dels polítics. La propera assemblea serà a la Garrotxa i d'aquí a dos anys, juntament amb Lo Pregoner d'Urgell, hem demanat que sigui a la nostra zona.

I per acabar la jornada, amb el lliurament de diplomes, una bona sorpresa: un diploma per l'Avenç del Palau, doncs celebrem el 35è aniversari de la publicació, des de l'any 1977!!! FELICITATS A L'AVENÇ!!!



divendres, 11 de maig del 2012

ARRIBEN 70 PELEGRINS AL PALAU

 
El diumenge, 9 de maig de 2012, van arribar una setantena de pelegrins del Camí de Sant Jaume al Palau d'Anglesola. Havien sortit ben d'hora d'Anglesola i, pel camí, van aturar-se a visitar la Mare de Déu de la Cabesa de Vila-sana i la Novella Alta. Van gaudir d'un dia esplèndid, de la companyia dels pelegrins i del paisatge verd que presenten les nostres comarques en aquest temps.
A l'arribar al Palau van conèixer el museu de les eines del camp del Mingo Camps on van prendre un bon refrigeri. Després van dinar plegats una bona cassola de tros. A la sobretaula els Amics del Camí del Palau d'Anglesola van explicar el projecte de constitució de l'associació i el futur alberg de pelegrins que es construirà l'hivern vinent aprofitant la remodelació dels vestidors de les piscines. Podeu veure les fotografies de la caminada a www.camisantjaume.com

Per cert, la propera caminada organitzada pels Amics del Camí de Sant Jaume de Sabadell tindrà lloc el diumenge 27 de maig i anirà des del Palau d'Anglesola fins a Lleida. Els interessats a participar de la sortida podeu escriure als amics del camí del Palau: info@camisantjaume.com

dimecres, 9 de maig del 2012

L’ESCOLA ARNAU BERENGUER DEL PALAU HA PRESENTAT EL CURTMETRATGE: 
I PER QUÈ HEM DE PARLAR?
Els Premis Llanterna Digital volen contribuir al foment de l’ús del català i de l’occità a través de curtmetratges que promoguin una reflexió sobre el fet lingüístic.
Les obres guanyadores es donaran a conèixer en l’acte de lliurament dels premis, que tindrà lloc, la primera setmana de juny, a Lleida, al  Castell del Rei (Turó de la Seu Vella).
S’estableix un premi extraordinari, atorgat per votació popular a través del web, a la millor obra. Les votacions es podran fer des del 7 fins al 27 de maig de 2011.
 VOTEU-LO A:


dijous, 3 de maig del 2012

Celebració de la Mare de Déu de Montserrat

Com cada any, el dia 27 d'abril, per la Mare de Déu de Montserrat, es fa doble festa a la parròquia del Palau d'Anglesola. Per una part, se celebra la festivitat de la patrona de Catalunya i, per l'altra, la cloenda del curs de catequesi. L'església es va omplir de nens i nenes, pares i mares i padrins i padrines de la residència Ca la Cileta. L'ofrena floral fou ben lluïda i es va entonar el Virolai. A l'acabar l'eucaristia -un xic tard per problemes de coordinació amb la cobla- a la Plaça Generalitat es va poder ballar sardanes i compartir galetes i moscatell. 
Els membres de l'AEiG Lo Merlet també van participar en la diada tot posant una paradeta de venda de flors que va donar un toc més primaveral a la festa.